Policie dopadla dalšího anonyma, který vyhrožoval uložením bomby

22. duben 2003

Policistům se v neděli podařilo dopadnout třiačtyřicetiletého muže z Českobudějovicka, který anonymně vyhrožoval bombovým útokem pražské nemocnici Na Bulovce. Byl zadržen krátce před půlnocí přímo ve veřejném telefonním automatu, který je v přízemí chirurgické ambulance.

Muž volal na linku 158. Operátor tísňové linky však okamžitě zjistil, odkud anonym volá, a urychleně tam vyslal policejní hlídku. Její příslušníci pak muže zadrželi a předvedli na místní oddělení, kde zjistili, že byl v minulosti již dvakrát odsouzen za šíření poplašné zprávy. Podle tiskové mluvčí pražské policejní správy Evy Miklíkové nebyl schopen své jednání vysvětlit.

"Svého činu litoval a nabízel finanční vyrovnání způsobené škody," uvedla mluvčí. Požádal také o toxikologické vyšetření, neboť tvrdil, že byl pod vlivem léku dolzinu, který působí jako opiát. Jelikož se šíření poplašné zprávy dopustil opakovaně, hrozí mu až pět let vězení.

Pražským policistům se v poslední době podařilo zadržet již několik autorů výhružných anonymních telefonátů. Začátkem měsíce například dopadli devětatřicetiletého muže z Prahy, který je podezřelý, že vyhrožoval uložením bomby na Hlavním nádraží v Praze. Z anonymních telefonátů o uložení bomby na Hlavním nádraží podezřívají policisté i dva mladíky ve věku 18 a 20 let z Prahy a Prahy-východu. Dalším anonymem, kterého policisté odhalili, byl teprve dvanáctiletý chlapec z Prahy 6. V současnosti se také u soudu šestého pražského obvodu koná proces s pětadvacetiletým Jaroslavem Horáčkem, který podle obžaloby anonymně vyhrožoval bombou pražskému ruzyňskému letišti.

Spustit audio