Policie kontrolovala bezpečnostní pásy u škol: Každý dvacátý se v autě nepřipoutá

13. duben 2022 09:26

Policisté z Pardubického kraje v minulém týdnu kontrolovali hlavně u škol, zda posádky v autech, které vezou děti, používají bezpečnostní pásy. Ze 2258 kontrolovaných osob nebylo připoutaných 117 lidí, což je přes pět procent.

Statistika preventivní akce je obdobná jako v minulosti, počet lidí bez bezpečnostních pásů v autech neklesá. Přitom i při malé rychlosti může nepřipoutaný pasažér utrpět vážné zranění, dodala.

Hlídky stály hlavně u příjezdových silnic ke školám. Používaly monokulární dalekohledy, které přibližují na větší vzdálenosti než běžné dalekohledy. Pořizují také záznam. Řidiči nebo spolujezdci se dopustili 306 přestupků.

Děti v autosedačkách

Než auto vyjede, všichni v něm mají být připoutaní, dětské sedačky s dítětem ukotvené v zádržném systému. U starších dětí, které se už poutají samy, by rodiče měli správnost připoutání raději překontrolovat.

Pokud posádka aut nepoužije pásy, kromě hazardu se zdravím se vystavuje také riziku pokuty až do 2000 korun, dodala policejní preventistka Lenka Vilímková. Dalšími přestupky při preventivní akci bylo telefonování za jízdy, překročení povolené rychlosti, nevyhovující technický stav vozidla, dopravní přestupky na železničních přejezdech nebo požití alkoholických nápojů.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související