Policie navrhla obžalovat 21 lidí z podvodů s úrazovým pojištěním

4. březen 2019 08:15

Policie navrhla státnímu zástupci obžalovat 21 lidí, kteří se podle kriminalistů podíleli na rozsáhlých podvodech s úrazovým pojištěním. Od pojišťoven získávali peníze za fiktivní úrazy.

Obvinění si nechávali vyplácet peníze i staré neléčené úrazy nebo za účelově prodlužované doby léčení u skutečných úrazů. Škoda přesahuje 51 milionů korun, z čehož asi 38 milionů korun bylo vyplaceno, uvedla mluvčí krajské policie Markéta Janovská.

Mezi obviněnými jsou mimo jiné lékaři, rehabilitační pracovníci a pojišťovací agenti. Některým hrozí až deset let vězení.

Nechat se dobře pojistit

Složitý organizovaný podvod začínal podle policie u pojišťovacích agentů či zprostředkovatelů. Po domluvě uzavírali s klienty smlouvy na úrazové pojištění na vysoké částky a pojistné sami platili. S pomocí osmi lékařů a dvou rehabilitačních pracovnic úrazy fingovali nebo zveličovali a uměle prodlužovali léčení, uvedla policie.

Vyšetřování ukončila po zhruba pěti letech. Podvody začaly v roce 2010, policie podvody zjistila v Liberci, Pardubickém, Středočeském a Ústeckém kraji a v Praze. Celkem bylo trestní stíhání zahájeno pro 297 pojistných událostí.

Obviněných spojených s tímto případem bude v budoucnu zřejmě více. „Osoby, které v této kauze vystupují jako svědci, tedy osoby „se zraněním“ nyní vyšetřovatel takzvaně vyloučil ze spisu k samostatnému řízení a míra jejich odpovědnosti bude předmětem dalších prověřování,“ uvedla Janovská.

77 000 listů spisu

Kauza byla pro kriminalisty výjimečná svým rozsahem i délkou. Podle Janovské jen návrh podání obžaloby čítá 652 listů a jeden vyšetřovatel ho psal pět měsíců. Celý spisový materiál má 77 000 listů a na státní zastupitelství ho musí odvézt nákladní auto. Policie zadávala i zhruba 15 znaleckých posudků, například z oboru kybernetika, odvětví výpočetní techniky, kriminalistika nebo z oboru zdravotnictví - specializace na radiologii.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související