Policie obvinila 20 lidí z podvodů s úrazovým pojištěním za 38 milionů

25. květen 2015

Pardubičtí kriminalisté rozpletli případ obřího podvodu s úrazovým pojištěním. Organizovaný podvod začínal u pojišťovacích agentů, kteří několik let fingovali nebo zkreslovali údaje o úrazech. Do případu jsou zapleteni i renomovaní lékaři a rehabilitační sestry. Celková škoda je 38 milionů korun.

Na případ upozornila Pojišťovna České spořitelny, která odhalila desítky podezřelých pojistných událostí a obrátila se na pardubickou kriminálku. Ta na případu pracovala 16 měsíců.

Kriminalisté zjistili, že na vrcholu skupiny stál pojišťovací agent z Libereckého kraje s manželkou, kteří vytvořili síť odborných lékařů, rehabilitačních pracovníků a klientů v pěti krajích.

Společně falšovali hlášení o úrazech, které se buď vůbec nestaly, nebo šlo o stará neléčená zranění. Vyšetřování vyvrcholilo zásahem letos v březnu.

„V brzkých ranních hodinách se provedl zásah v Pardubickém kraji, Středočeském kraji, Libereckém kraji, Ústeckém kraji a hlavním městě Praze. Bylo zadrženo šest hlavních pachatelů, proti kterým bylo zahájeno trestní stíhání,“ uvedl vyšetřovatel Michal Bohuš.

„Ta hlavní osoba skupinu nejenom koordinovala, řídila, ale zároveň inkasovala i výnosy z trestné činnosti a následně zajišťovala jejich rozdělení mezi jednotlivé aktéry,“ popsal fungování skupiny kriminalista David Kakrda.

Obviněno je celkem 20 osob, z toho 8 lékařů a dvě rehabilitační pracovnice. Šest z nich je ve vazbě.

autor: ba
Spustit audio