Policisté mají nový člun, zatím trénují v Pardubicích na Labi

16. srpen 2016

Tak velký provoz jako v těchto dnech na Labi v Pardubicích snad ještě nikdy nebyl. V programu olympijského parku jsou jízdy na dračích lodích, kánoích i kajacích, děti i dospělí zkouší rovnováhu na paddleboardech. Do toho teď začali trénovat jízdu v novém člunu policisté.

Jde o dvoumotorový katamarán dlouhý 7 a široký 2,5 metru, je schopen zasahovat i při velkých povodních. Dovnitř se vejde 10 lidí a člun může jet rychlostí až 60 km/h.

Člun je vybavený světly a majákem, jsou tam i vysílačky a výkonné reproduktory, aby byli policisté slyšet i v dálce. Na zádi samozřejmě nechybí velký červenobílý záchranný kruh.

Loď je navíc vybavena echolotem, který posádce poskytuje přehled o tom, co se děje pod hladinou - například o tvaru dna a hloubce vody.

Na přehradu i povodeň

Když při posledních povodních v roce 2013 pomáhali pardubičtí policisté kolegům ze středočeského kraje, právě člun jim citelně chyběl. Teď ho díky dotaci mají a je určený právě pro podobné živelné katastrofy.

Policisté na Labi testují nový policejní člun

Najde ale i jiné využití - člun bude jezdit hlavně na pastvinské a sečské přehradě a policisté budou dohlížet na to, jestli další plavidla dodržují bezpečnostní předpisy. Člun bude sloužit i při pátrání třeba po utonulých nebo po potopených předmětech

Odložený start

Člun je sice nový, ale policisté ho dostali už loni v zimě spolu s 63 novými auty. Museli ale nejdřív získat oprávnění člun řídit a teď s ním trénují jízdu právě po Labi.

autor: ba
Spustit audio