Policisté ukončili měřící maraton. Hlídali na 40 místech v kraji

20. duben 2017

Do celoevropské akce s názvem speed maraton se zapojili i pardubičtí krajští policisté. Rychlost měřili i na místech, která na internetu vytipovali samotní řidiči. Do terénu v celém regionu vyrazilo víc než 30 hlídek.

Během natáčení reportáže jsme stáli na místě, kde hlídka řidiče zastavovala. Zhruba o 500 metrů dál stála neoznačená černá Octavia s radarem. Policisté si informace o případných přestupcích předávali vysílačkou.

Na silnici mezi Pardubicemi a Přeloučí dopravní policista Petr Lerach přibližuje, jak kontrola probíhá: „U řidiče byl zjištěn přestupek, bylo to překročení nejvyšší povolené rychlosti. Řidiče jsme zastavili, byl následně zkontrolován. U řidiče byla provedena orientační dechová zkouška na přítomnost alkoholu, s výsledkem negativním. Dále byl řešen přestupek rychlosti, kde mu bylo vysvětleno, že se dopustil přestupku překročení rychlosti mimo obec (řidič jel na 90 rychlostí 110 km/h, pozn. red.) a řidiči byla na místě udělena pokuta 500 korun.“


Speedmaraton v Pardubickém kraji
Na 40 kontrolních stanovištích hlídalo 34 dopravních policistů. Během 16 hodin zjistili policisté 106 přestupků, 78 řidičů překročilo nejvyšší povolenou rychlost. Průměrná výše uložené pokuty byla 1500 Kč.

Vedoucí tiskového oddělení pardubické krajské policie Petr Voldán uvedl, na kolika místech vytipovaných samotnými řidiči měří: „Z mapy speedmaratonu vyběhlo asi 28 míst jen v rámci Pardubického kraje. Zároveň bylo doporučeno ještě několik dalších míst vzhledem k tomu, že na nich řidiči často překračují rychlost. Tím pádem měříme na 40 místech. Co se týče sil a prostředků, jedná se přibližně o 35 policistů, kteří měří se statickými radary nebo s auty, která mají zabudované radary, ale ti musejí měřit z místa.“

Policisté samozřejmě vědí, že část řidičů jejich auta pozná, nicméně smysl akce speedmaraton je především preventivní.

Policejní hlídka v nenápadné Octavii se supermoderním radarem

Čtěte také

autor: zen
Spustit audio