Policisté z Polska a Slovenska vypomohou v Mladé Boleslavi českým kolegům

27. únor 2019 16:06

V průmyslových oblastech by na pořádek měly dohlížet smíšené policejní hlídky z Česka, Polska a Slovenska. Taková spolupráce se podle ministra vnitra Jana Hamáčka z ČSSD již dříve osvědčila. O pokračování jedná s polskými a slovenskými ministry vnitra. Několik desítek zahraničních policistů by mělo působit v Mladé Boleslavi a v Kvasinách či Plzni. Pomoct mají při problémech se zahraničními dělníky.

Právě v Mladé Boleslavi podle primátora Raduana Nwelatiho (ODS) spáchají asi 90 procent všech evidovaných přestupků cizinci. Strážníci se musí zabývat například problémy s opilci, drogami, rušením nočního klidu, rvačkami, obtěžováním nebo násilnými trestnými činy.

„Hledáme způsob jak zajistit, aby do České republiky na dobu delší než jeden měsíc – bavíme se o několikaměsíčních stážích nebo pobytech – přijelo několik desítek polských a slovenských policistů,“ informoval ve středu ministr vnitra Jan Hamáček.

"Budou potom přiděleni na základě rozhodnutí Policejního prezidia k cizinecké policii v problémových lokalitách,“ dodal.

Hamáček se středočeskou hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO) podepsali memorandum o spolupráci při řešení problémů se zahraničními dělníky v průmyslových zónách.

S jejich kriminalitou se ve středních Čechách potýká podle policie hlavně Mladá Boleslav a její okolí. Pracují tam tisíce cizinců, především ve firmách spojených s automobilovým průmyslem, a to nejen ve Škodě Auto, ale také v dodavatelských firmách.

Na základě memoranda bude mít Středočeský kraj zástupce v expertní pracovní skupině pro řešení problémů spojených se zaměstnáváním cizinců v průmyslových zónách. Kromě vnitra a policie jsou v ní Královéhradecký a Plzeňský kraj, jež podobné problémy také zatěžují.

Ministerstvo a Středočeský kraj v memorandu deklarují, že si uvědomují zvýšenou míru narušování veřejného pořádku s vyšší mírou koncentrace cizinců zaměstnaných v průmyslových zónách a že budou spolupracovat na opatřeních vedoucích k eliminaci této kriminality.

Ministerstvo také bude s krajem sdílet aktuální informace o bezpečnostní situaci ve vybraných lokalitách.

autor: ČTK
Spustit audio