Pondělní Noční linka: Nešvary naší mluvy

9. srpen 2021

Nikdo z nás asi ve chvíli, kdy mu přeteče hrnec na sporáku, nepronese „ajta krajta”! Ale to je spíše okamžik vypjatý, v němž jen emotivně reagujeme třeba i slovní zásobou z temnějšího konce naší mluvy.

To spektrum našeho jazyka je velmi široké a košatost češtiny se neustále zvětšuje, třeba i v reakci na aktuální události, pandemii a podobně. A právě to je důkazem, že naše mluva je nejen krásná, ale i stále živá a vyvíjí se. Jenže ne vždy a ne všem se její podoba ve všech směrech zamlouvá.

Jakými nešvary podle vás náš jazyk a naše mluva trpí? Slovní floskule, slepé přebírání cizích slov, špatné skloňování číslovek, přechylování-nepřechylování příjmení. Asi toho bude v dnešní Noční lince s Borkem Kapitančikem ještě mnohem víc, o čem si budeme na regionálních okruzích Českého rozhlasu povídat...

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.