Pondělní Noční linka: Po čem v životě nejvíce toužíte?

24. srpen 2020

Po čem jste během svého života toužili? A splnilo se? Když jste byli malí, mohla to být např. chodící panenka, pro kluky autodráha nebo docela něco jiného. Když dospíváme, tužby se nám mění, a ne všechny jsou realizovatelné. Pokud například chceme cestovat do vesmíru, museli bychom k tomu mít fyzické předpoklady, ale i dost financí.

Někdo z nás možná touží cestovat po celém světě, poznat tamní kulturu a obyvatele. Druhý touží objevit něco, co ještě nikdo nevymyslel. Možná máte zcela jiné touhy. Někdo touží po drahých věcech, druhému stačí fungující rodina. Jak jste na tom vy?

Touha je silný a reflektovaný nenaplněný vztah k něčemu, co by si člověk přál, zejména když předmět touhy je vzdálený, neurčitý a naděje na splnění je malá. Od potřeby se liší stálostí a vzdáleností předmětu, od přání svou naléhavostí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.