Popínavky vytvoří z pergoly útulné místo pro odpočinek. Jaké si ale vybrat?

28. duben 2021

Pergola v zahradě nebo u domu se může stát nejen příjemným posezením, ale i úkrytem před sluncem a zvědavými sousedy. Bývá vkusnou dominantou zahrady, k čemuž přispívá i výběr rostlin. Opadavé nebo stálezelené? Kvetoucí nebo nikoliv? Jaké vybrat a jak o ně pečovat?

Neopadavé popínavky můžete vybírat například mezi břečťany. Břečťan popínavý (Hedera helix) je obecně známý, méně všední jsou další kultivary břečťanu, různě panašované – s bílými skvrnami, s bílou nebo žlutou žilnatinou. Tyto druhy jsou však v zimním období choulostivější, např. břečťan kavkazský (Hedera colchica).

Ke stálezeleným popínavkám řadíme zimolezy, například zimolez Henriův (Lonicera henryi). Zimolezy potřebují na rozdíl od břečťanu k růstu oporu v podobě plůtku, jak upozorňuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

Opadavé popínavky

Tady je výběr mnohem širší. Rozhodnout se můžete pro popínavé růže, plaménky neboli klemátisy – alpské druhy s drobnými květy (Clematis tangutica), nebo šlechtěné (populární je teď polské šlechtění s velkými květy, například kultivar Clematis solidarnosc s červenými květy).

Popínavá hortenzie na jaře

Velký efekt má popínavá hortenzie (Hydrangea petiolaris) s bílými květy. Ideální je, když se pne u zdi, která rostlinu vyhřívá. Dalšími jsou opletka (Fallopia aubertii), která roste rychlostí blesku a má malé drobné kvítky, přísavník neboli loubinec (Parthenocissus), akébie (Akebia), podražec s krásnými velkými listy (Aristolochia durior).

Netradiční popínavkou pro naši pergolu se může stát mini-kiwi (Actinidia kolomikta) se zajímavě zbarvenými růžovo-bílými a pak dozelena přecházejícími listy, nebo Actinidia arguta. Méně známé jsou též révovníky (Ampelopsis) dekorativní svými tyrkysovými plody. Mezi klasiku naopak patří vistárie (Wisteria) či trubače (Campsis), pro které byste měli připravit pevné kovové opory, protože dřevěné lehké mohou svými mohutným tělem rozdrtit.

Péče o popínavky

Popínavé růže – dvouleté výhony se mohou na jaře lehce zakrátit, ale pozor, rostlina vykvétá na dvouletém dřevě, tedy žádný razantní řez neprovádět!

Mezi oblíbené popínavky patří klemátis neboli plamének (Clematis 'Hagley Hybrid')

Klematis – záleží na kultivaru, v jarním období zkrátit na výšku přibližně metr, metr a půl, rostlina se tím omladí. Botanické druhy lze zkracovat výrazněji.

Přísavník neboli loubinec – vůbec neřežeme, jen usměrňujeme růst tam, kde nám překáží, to samé platí u popínavých hortenzií

Trubače – v předjaří často namrzají, především na koncích, lze je mírně zakrátit

Vistárie – řezem zajišťujeme kvetení a vitalitu rostliny, výhony lze zakrátit až na10 cm, řez je složitější, provádí se několikrát ročně, lépe je informovat se u odborníků

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.