Poprvé v historii bez koledníků. Prvního ledna začíná tříkrálová sbírka

30. prosinec 2020 09:23

Ani tradiční tříkrálová sbírka, která začíná prvního ledna, se nevyhne přísným protiepidemickým opatřením. Vůbec poprvé za historii sbírky se tak musí obejít bez koledníků v ulicích a odehrávat se bude hlavně v on-line prostoru.

Organizátoři ale zároveň slibují, že přes všechna omezení bude možné přispívat i do klasických kasiček. Třeba pardubická charita teď pro ně hledá vhodná místa a obrací se proto i na provozovatele obchodů a krámků.

Pokladnička bude zapečetěná a stát bude na bezpečném místě. Paní Olgu, majitelku malého krámku, mrzí, že tříkrálovou sbírka nebude taková jakou ji mí ráda, a tak alespoň touhle cestou chtěla organizátorům pomoci. „Charita hodně pomáhá, máme i zkušenost v rodině, možná i to je jeden z důvodů, proč pomoci zrovna charitě,“ dodává.

Za normálních okolností by měla pardubická oblastní charita připravených až 500 tříkrálových kasiček pro koledníky z Pardubic a okolí. Teď je rád za zatím dvacet obchodů a firem, které pokladničky přijmou pod svoji ochranu.  

„Potraviny, lékárny, obchody s krmivem a drogérie,“ říká spoluorganizátor sbírky Jan Lohynský. Charita i teď žádá o pomoc další provozovatele prodejen i firmy a úřady, potvrdila ředitelka Marie Hubálková. „Charity jsou na těch sbírkách dost závislé, zalepují tím díry, používají je k rozvoji, takže uděláme maximum, abychom podpořili on-line sbírku a také velmi prosíme veřejnost o pomoc.“

Výtežek ze tříkrálové sbírky chce Oblastní charita Pardubice použít na domácí hospicovou péči, pečovatelkou službu a na práci s lidmi v hmotné nouzi.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související