Pořádek v domě vs. ochrana soukromí

20. říjen 2008
Pod kůži

Představte si, že u vás v domě řádí vandalové. Rozhodnete se tedy bránit a necháte na chodbě umístit bezpečnostní kamery. V domě zavládne pořádek. Ale ne na dlouho. Ochránci soukromí se ohradí a nařídí bezpečnostní kamery odmontovat. V domě opět zavládne nepořádek. A vy se ptáte - co je víc - bezpečnost v domě a nebo ochrana soukromí? Budeme se na to ptát spolu s vámi.

Rozbité výtahy, poničené schránky, vybitá skla u venkovních dveří - tak vypadají městské domy v Havířově-Šumbarku. V jejich útrobách se po večerech schází výrostci, kteří vše ničí. Nájemníci jsou bezmocní a mají strach. To co vandalové rozbijí, musí pak zaplatit. Vypravili jsme se přímo na místo

Vcházíme do vysokého věžáku v Havířově-Šumbarku. Všude kolem je vše rozbité a zdemolované. "Je to dům hrůzy," říká invalidní důchodce Miroslav Kuš, který v domě žije už deset let. Procházíme spolu vnitřní prostory paneláku a nestačíme se divit. "Výtahem nejezdím, stěny jsou popsané," řekl Miroslav Kuš, který nás zavedl k hlavnímu vchodu. "Sklo je každou chvíli rozbité," ukazuje na vchodové dveře.

Vyhřáté chodby paneláku lákají výrostky z okolí, kteří s dlouhou chvíli krátí ničením všeho, co kolem sebe vidí. "Asi, jak se nudí, všechno seškrábou. Zapálené zápalky hází na strop. Schránky jsou poničené, vyrvané, takže se ztrácejí dopisy," popsal stav nájemník a nad hlavou vidíme světlo, které má utržený kryt a trčí z něj elektrické dráty. "Dneska jsem viděl zase vyrvané světlo. Kdyby tam nějaké větší děcko hrabalo, tak ho to může třeba i zabít," stěžuje si Miroslav Kuš.

Dvě děti má i třiatřicetiletá Martina, kterou potkáváme u výtahu. "Všude jsou nalepené žvýkačky," uvedla. Když nastoupíme dovnitř, obrací se nám žaludek, ve výtahu byla cítit moč. "Spávali tady i bezdomovci. Je to takový dům hrůzy," doplnila Martina a potvrdila, že za nepořádek v domě mohou vandalové, kteří se tam scházejí. "Schází se tady taková banda. Kouří tady, popíjejí u schránek nebo na patrech," popsala situaci a ukázala na zdi, které jsou popsané vulgárními nápisy.

Dům hrůzy, kde se bojíte vyjít ven z bytu a řešení je v nedohlednu. "Věčně rozbitá skla u dveří. Opravy pak platíme my. Kde máme bydle? Ale je to hrůza," dodala Martina. V domě žijí i starší lidé. "O schránkách mi ani nemluvte. Nemám nikoho, takže to musím spravit všechno sama," stěžuje si osmasedmdesátiletá obyvatelka domu. Má takový strach, že si ani nepřeje říct své jméno a raději už z bytu vůbec nevychází. "Něco řeknete a máte kudlu v zádech. Nebo mi rozbijí dveře nebo okno. Neřeknu nikomu nic," dodala pouze.

Co tedy město pro své nájemníky dělá? Radnice zkusila v některých domech namontovat kamery, aby měli úředníci proti vandalům jasný důkaz. Jenže teď kamery musí pryč kvůli požadavkům úřadů na ochranu osobních údajů.

Kamery musí zmizet

Chodby některých panelových domů v Havířově-Šumbarku jsou zničené. Když je nájemníci ze svého opraví, přijdou vandalové a interiér domu opět zdevastují. Nájemníci se proto rozhodli bránit. A to pomocí bezpečnostních průmyslových kamer. To jim ale české zákony neumožňují.

Napětí v Havířově-Šumbarku je tak silné, že radnice musela svolat veřejnou debatu. Lidé žádali, aby měli uvnitř domů kamery, které by výtržníky nahrály a vandalové by neunikli trestu. "Ze svých nájmů potom musíme platit opravy domu. Chtěla bych požádat, jestli by bylo možné, na chodbu, do výtahu namontovat bezpečnostní kamerový systém. Ale potřebujeme to přímo u nás v tomto paneláku," uvedla jedna z účastnic debaty.

Domy magistrátu spravuje Městská realitní agentura. S jejím ředitelem Pavlem Mertou stojíme uprostřed paneláku, kde kamery jsou. Ale aby byly i v jiných domech, zajistit nemůže. Už poslal žádost o registraci na Úřad pro ochranu osobních údajů, ale podmínky jsou prý nesplnitelné. Musel by mít totiž souhlas všech lidí, kteří v domě žijí. "Sto procent oprávněných uživatelů bytů. Vlastně to i v tom svém zdůvodnění píší, ve velkém domě je to nesplnitelná podmínka," uvedl.

A další možnost? Dát kamery tam, kde úřad na ochranu soukromí dovolí. Ale takových míst je uvnitř domu minimum. "V zásadě neumožňuje kamery použít tam, kde bychom chtěli. To znamená právě do těch prostor, kde se vandalismus vyskytuje, ve vstupních chodbách a podobných prostorách," upřesnil šéf realitky. Takže si to shrňme. Nájemníci jsou zoufalí z vandalů, kteří ničí chodby domů a chtějí tam mít kamery. Správce domu proti není, žádá registraci. Ale úřad, který má konečné slovo, stanovil takové podmínky, že přítomnost kamer v havířovských domech je už vlastně minulostí.

A tak šéf Městské realitní agentury místo toho, aby kamery dával do dalších domů, obchází paneláky, kde už kamery jsou a zjišťuje, které musí zmizet. Narážíme na kameru přímo u vstupu. "Tak ta musí stoprocentně pryč. A je to přímo jmenováno. Přímo v usnesení je jmenováno, jestli lze dovodit jinou soukromou činnost občana. Například cizoložství, tak se tam nesmí kamera dát, protože pak se pozná, s kým jde kdo domů," řekl Pavel Merta.

Procházíme kolem schránek. "Ty jsou součástí vstupní haly a průchodu, takže se tady kamera samozřejmě instalovat nemůže," popsal. Pokračujeme dál a jsme před výtahem. "Výtah je přímo jmenované místo, kde kamera nesmí být" doplnil Pavel Merta a dodal, že v navštíveném domě nebude moci být ani jedna kamera. A právě tyto kamery už v tomto domě nejednoho výtržníka usvědčily. "Tímto způsobem se nám už podařilo identifikovat nezletilce, kteří vandalismus způsobili. Určitě jsme vytvořili určitou atmosféru, určitý psychický blok," dodal šéf realitní kanceláře.

Kamery zmizí, protože by mohly zasáhnout do soukromí. Nájemníci nad tím nechápavě kroutí hlavou. "Myslím si, že ten předpis je nesmysl, že by ty kamery mohly být povolené. Není na tom nic špatného. Odstranily by se ty největší závady. Platí se tu obrovské částky za opravy - za výtahy, rozbité dveře, schránky. Jeden den se tady vymaluje a druhý den se to může dělat nanovo," řekl nájemník. "Na policii, v restauracích jsou také kamery. Proč by nemohly být v domě, abychom tu měli čisto a pořádek?" vznesl závěrečnou otázku další nájemník poničeného domu.

Kamery jsou až krajní řešení

Kamery uvnitř domů ano, či ne? Takovou otázku řeší teď v Havířově. My jsme se v předchozích reportážích seznámili s autentickým svědectvím nájemníků, kteří popisují jak je terorizují party vandalů. Ničí schránky, rozbíjejí dveře i výtahy. Lidé chtějí, aby vnitřní prostory snímaly kamery a výrostci by tak neunikli trestu. Správce domů už o registraci kamer zažádal, ale moc nepochodil. Úřad na ochranu osobních údajů mu prý dal nesplnitelné podmínky a nedovolil dát kamery tam, kde vandalové nejvíce řádí - u vchodových dveří nebo u výtahu. Takže nové kamery nebudou a ty staré musí pryč. Je to v pořádku?

Mluvčí Úřadu na ochranu osobních údajů Hana Štěpánková uvedla, že Městská realitní agentura získala od úřadu registraci v roce 2006. Neví ale, z čeho realitka vychází, že úřad dal pro instalování kamer v Havířově nesplnitelné podmínky. Nicméně pokud dají nájemníci souhlas, že kamery v domě chtějí mít, je to jejich rozhodnutí. Ale souhlas je nutný. "Není tady žádný zákon, který by ukládal, že by měly být monitorovány tyto prostory. Kamerový systém je vždycky velmi invazivní vstup do soukromí lidí, protože zaznamenává, kdy kdo s kým přichází, kdy odchází, jak dlouho se kdo zdržuje. Může to být využito i ke sledování určitých osob. S tímto případem jsme se už dokonce setkali," vysvětlila Hana Štěpánková.

Ta také nadnesla otázku, zda nájemníci nebo havířovská realitní agentura vyčerpali všechny prostředky, které by mohly zamezit případů vandalismu, jenž jsme v reportážích popsali. "To znamená, zda se například dům zamyká, kdo má přístup ke klíčům a tak dále. Kamera je krajní prostředek," upřesnila mluvčí a dodala, že k jejich instalaci je nutné mít souhlas všech nájemníků, protože jde o zásah do soukromí lidí.

Nájemníci ovšem argumentují i tím, že kamery se objevují téměř všude, například i v restauracích. Není jim proto jasné, proč by podobné zařízení nemohlo být nainstalováno i u nich doma. "Pokud jsou v restauracích, a dostáváme také stížnosti, kterými se úřad zabývá, a pokud zjistí, že to není v pořádku a přesahuje účel, k němuž byla kamera pořízena, zasahuje stejně jako v soukromých domech," přiblížila Hana Štěpánková.

Případ kamer namířených proti vandalismu, které nyní musejí v Havířově-Šumbarku z domů odstranit, není v České republice ojedinělý. Úřad na ochranu osobních údajů se již setkal s případy, kdy v domech docházelo ke sledování některých jejich obyvatel. V jiných případech lidé vůbec nevěděli, že v domě kamery nainstalovány jsou. "To je první podmínka, lidé musejí být informováni o tom, že k něčemu podobnému v domě dochází," dodala Hana Štěpánková.

A tady je oficiální stanovisko Úřadu na ochranu osobních údajů k bytovým domům.

V úterý 21. října se s Pod kůží ocitneme v prostředí fotbalových rozhodčí. S Radiožurnálem budete mít možnost nahlédnout mezi ty, kteří dokáží významně ovlivnit průběh zápasů, v nichž jde o velké peníze. Nalaďte si Radiožurnál po 11. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na naší e-mailovou adresu.

autoři: ada , vij , dkf
Spustit audio

Více z pořadu