PORADNA: Na zvýšení nájmu je třeba se dohodnout

25. květen 2018

Jihlavská advokátka Eva Decroix poradila všem pronajímatelům a nájemcům, jaká mají práva a povinnosti. Rozhlasovou Poradnu pro vás připravujeme každý všední den o půl desáté.

Ať už nemovitost pronajímáte nebo jste v pozici nájemníka, je vždy dobré uzavřít písemnou smlouvu. Ale pokud ji nemáte, nájemní vztah i tak může vzniknout. A to za předpokladu, že vám majitel v nemovitosti umožní bydlet a požaduje za to peníze. Ústní nájemní smlouvu ale nelze doporučit.

V nájemní smlouvě popište i vybavení bytu

„Pokud pronajímatel slíbí, že součástí bytu je například i lednička nebo jiné vybavení, tak je fajn to do smlouvy napsat. Je velice důležité do smlouvy stanovit nájemné a datum, kdy bude hrazené a taktéž, kdo platí energie. Protože zákon umožňuje obě varianty. Aby je platil pronajímatel, tak nájemce,“ vysvětluje host.

Opravy v bytě jdou za pronajímatelem

Pokud se v bytě cokoliv porouchá, týká se to i vybavení jako je například lednička nebo pračka, nájemník se má obrátit na majitele, aby závadu odstranil. Nájemník by se sám neměl pouštět do oprav. Kdo bude následné opravy hradit, je možné předem určit ve smlouvě.

Práva a povinnosti mají obě strany

Majitel musí zajistit, aby byla nemovitost obyvatelná. Znamená to například, aby do ní nezatékalo, šla otevírat okna, fungovalo topení a podobně. „Povinnost má i nájemce. Základní z nich je, že bude byt užívat v souladu s tím, jak se strany dohodly. Pokud si ji pronajal za účelem bydlení, tak tam nebude provozovat nekalou podnikatelskou činnost. Nebude byt poškozovat a narušovat život v domě ostatním sousedům,“ říká Eva Decroix.

Na zvýšení najmu, je třeba dohoda

„Pronajímatel má za určitých okolností právo zvýšit nájem. Je potřeba vědět, že prioritní je dohoda. Pokud má pronajímatel zájem zvýšit nájem, může to nájemníkovi vysvětlit a obě strany se na tom můžou dohodnout,“ vysvětluje host. Pronajímatel může cenu nájmu zvýšit i tehdy, pokud výrazněji do bytu investoval nebo se zvýšila cena nájmu v místě obvyklá. Zákon ale stanovuje, jak vysoké zvýšení může být a pokud s ním nájemník nesouhlasí, může se obrátit na soud.

Spustit audio