Pórek vydrží pod sněhem až do jara, pěstovat můžete i přezimující salát

29. prosinec 2020

Čerstvou zeleninu můžete najít na zahrádkách i v zimě pod sněhem. A není to jen mrkev nebo petržel, kterou zahrádkář nestihl včas vykopat. Existují odrůdy, které přezimují, a vy budete mít na talíři čerstvé vitamíny třeba i v lednu.

„Pórky jsou základní dva druhy. Jeden je letní, jeden je zimní. Vydrží venku i kapusta růžičková,“ říká Milan Andrýsek, předseda svazu zahrádkářů ve Žďáře nad Sázavou na Vysočině. Právě na Vysočině a zvlášť na Žďársku bývá zima tuhá, a přesto tam zahrádkáři pěstují v zimě i salát. „Mám ho ve skleníku, je to speciální zimní druh,“ dodává s tím, že salát má teď malinké hlávky a přes zimu zastaví růst. Už v dubnu ale může být na stole. Milan Andrýsek ale připouští, že už teď by si pár lístků na ozdobu jídla mohl utrhnout.

Přezimující zelenina se seje v letních měsících. „Pórek je nejdostupnější vlastní zelenina k tomu, abychom si udělali játra na pórku, nebo posypat brambory. To je špica,“ pochvaluje si zahrádkář Otakar Šuhaj.

Speciální druh zimního salátu může být na stole už v dubnu

Při procházce zahrádkářskou kolonií Stalingrad ve Žďáře nad Sázavou vidíme na záhonech nejen pórek, ale i růžičkovou kapustu, ze které je možné postupně odlamovat jednotlivé růžičky. Zimu přežívá i méně známý kadeřávek. „Někdy je tolik sněhu, že je na to potřeba vzít krompáč,“ směje se Milan Andrýsek.

Správný zahrádkář chodí na zahradu pravidelně i v zimě. A to nejen pro čerstvý pórek. „Jestliže vám ta půda vyschne, je potřeba zalít nejen zeleninu, ale i stromky,“ říká Otakar Šuhaj. Myslí tím hlavně doby holomrazů, které půdu vysušují. Ve žďárské kolonii mají zkušenosti i se zimním řáděním králíků.

Spustit audio