Pórek vydrží pod sněhem až do jara, pěstovat můžete i přezimující salát
Čerstvou zeleninu můžete najít na zahrádkách i v zimě pod sněhem. A není to jen mrkev nebo petržel, kterou zahrádkář nestihl včas vykopat. Existují odrůdy, které přezimují, a vy budete mít na talíři čerstvé vitamíny třeba i v lednu.
„Pórky jsou základní dva druhy. Jeden je letní, jeden je zimní. Vydrží venku i kapusta růžičková,“ říká Milan Andrýsek, předseda svazu zahrádkářů ve Žďáře nad Sázavou na Vysočině. Právě na Vysočině a zvlášť na Žďársku bývá zima tuhá, a přesto tam zahrádkáři pěstují v zimě i salát. „Mám ho ve skleníku, je to speciální zimní druh,“ dodává s tím, že salát má teď malinké hlávky a přes zimu zastaví růst. Už v dubnu ale může být na stole. Milan Andrýsek ale připouští, že už teď by si pár lístků na ozdobu jídla mohl utrhnout.
Přezimující zelenina se seje v letních měsících. „Pórek je nejdostupnější vlastní zelenina k tomu, abychom si udělali játra na pórku, nebo posypat brambory. To je špica,“ pochvaluje si zahrádkář Otakar Šuhaj.
Při procházce zahrádkářskou kolonií Stalingrad ve Žďáře nad Sázavou vidíme na záhonech nejen pórek, ale i růžičkovou kapustu, ze které je možné postupně odlamovat jednotlivé růžičky. Zimu přežívá i méně známý kadeřávek. „Někdy je tolik sněhu, že je na to potřeba vzít krompáč,“ směje se Milan Andrýsek.
Správný zahrádkář chodí na zahradu pravidelně i v zimě. A to nejen pro čerstvý pórek. „Jestliže vám ta půda vyschne, je potřeba zalít nejen zeleninu, ale i stromky,“ říká Otakar Šuhaj. Myslí tím hlavně doby holomrazů, které půdu vysušují. Ve žďárské kolonii mají zkušenosti i se zimním řáděním králíků.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.