Portmoneum v Litomyšli zkrátí příští sezonu, potřebuje opravit

14. září 2018 12:07

Budovu, kterou zdobí malby Josefa Váchala, zkrátí v příštím roce sezonu. Od 1. července si ho převezme firma a zahájí kvůli narušené statice jeho rekonstrukci. ČTK to řekl náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj).

„Investici 5,5 milionu korun máme krytou v rozpočtu. Výběrové řízení kraj teprve vypíše a určí konečnou cenu. Pan projektant dům dobře zná, nějaké větší překvapení by nemělo nastat,“ řekl Línek.

Na domku jsou viditelné praskliny. Některé jsou léta staré, jiné jsou nové a rozšiřují se. Letošní suché počasí se negativně odrazilo na statice domu. Na objektu jsou proto sondy, které pomohou správně vyhodnotit rozsah rekonstrukce.

Její součástí bude i zpevnění podlah na půdě, aby tam bylo možné v budoucnu pouštět návštěvníky, uvedlo Portmoneum na svých stránkách.

Čtěte takéV jedné z ulic Litomyšle se stanete součástí Krvavého románu Josefa Váchala

Portmoneum spravuje Regionální muzeum Litomyšl, od konce roku 2016 patří kraji. Koupilo ho za 15 milionů korun od dědiček původního majitele Ladislava Horáčka, zakladatele nakladatelství Paseka.

Horáček jako obdivovatel Váchala zchátralý domek koupil a v letech 1991 až 1993 kompletně opravil. Bydlel v něm sběratel umění a amatérský tiskař Josef Portman.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související