Poslední dny mezi živými nemusí být jen plné smutku

26. březen 2021

Domácí hospicová péče umožňuje pacientům strávit poslední dny či týdny života bez nesnesitelné bolesti doma mezi svými blízkými. Přínosem je nejen pro pacienty, ale také pro pozůstalé.

I když se mnohé rodiny obávají mít doma umírajícího člověka, ty které svolí, jsou nakonec rády, že se tak rozhodly a daly možnost svým blízkým odejít důstojně a ve známém prostředí. Nakonec i tyto chvíle můžou být příjemné a plné příjemných okamžiků, jak potvrzuje staniční sestra Veronika Pilcová z Oblastní charity Pardubice.

„Smutných zážitků je tam spousta, ale převažují ty pozitivní. Když už rodiny vědí, co milovaný člověk chce, tak se jim to snaží maximálně splnit. Měli jsme paní, která si v posledních týdnech svého života přála letět balonem nad svým rodným městem. Povedlo se to splnit a jí to naplnilo úplným klidem. A taková přání, si myslím, by se lidem měla plnit.“

Nejsme nesmrtelní

V dřívějších dobách byla smrt součástí každodenního života, dnes je toto téma trochu tabu. „Je to o strachu o smrti vůbec mluvit. Naše generace žije v tom, že tu budeme věčně, krásní a mladí, ale tak to není. Každý má svíčku jinak dlouhou a každému dohoří jinde. A je fajn o tom mluvit, dokud je čas. Pak najednou zjistíte, že ten čas nemáte a svému blízkému nestihnete říct, co byste chtěli,“ říká Veronika Pilcová.

Mluvte o smrti

Umírající často chtějí o smrti mluvit „Kolikrát vám řeknou, že pro jejich rodinu jde o těžké téma, že se o tom bavit nechtějí. Pak to ale můžou říct nám nebo duchovnímu, který také na přání dojde,“ říká Veronika Pilcová a dodává, co pro ní slovo smrt znamená: „Je to osvobození fyzické a duševní schránky vašeho milovaného. To že skočila fyzicky éra toho člověka tady na zemi, že dokonal svůj osud a jeho role zde byla naplněná, neznamená, že není někde jinde. Máte ho v hlavě, máte ho v srdíčku a myslím si, že vzpomínky, které na něj člověk má jsou důležitější než fyzická stránka jako taková.“

Domácí hospic v době covidu

„Pro nás se moc nezměnilo. Byly jsme zvyklé používat ochranné pomůcky normálně a jsou přirozenou součástí naší práce,“ říká sestra.

Pro zahájení hospicové péče jsou tři podmínky. V první řadě je potřeba celodenní přítomnost někoho z rodiny. „Druhá zásadní věc je mít ukončenou léčbu a především jak pacient, tak rodina musí akceptovat první dvě podmínky a vědět, k čemu to celé směřuje,“ vysvětluje Veronika Pilcová.

Co zahrnuje domácí hospicová péče, jak často ošetřovatelka do rodiny dochází, je s klientem také ve chvíli smrti? Poslechněte si v záznamu Radioporadny s Veronikou Pilcovou z Oblastní charity Pardubice.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.