Postavy ze Švejka vznikaly na Svitavsku. Milan Báča pátrá po jejich pravé tváři

12. červenec 2018

Svitavsko vypadá jako oblast zaslíbená literatuře. Hlavně Litomyšl má v tomhle směru rozhodně co nabídnout. Bylo to třeba první působiště Aloise Jiráska.

„Nemohl sehnat místo. Nejdřív se mu tam moc nechtělo a nakonec to bylo jedno z nejkrásnějších období jeho života. Začal tvořit svá díla, některá do tohoto prostředí umístil. Působil jako učitel na několika školách, oženil se tam,“ říká autor knihy Literární toulky po Svitavsku Milan Báča.

Na publikaci pracoval skoro dvacet let, dostal za ni regionální cenu Egona Erwina Kische. „Začátky knihy spadají do období bramborových brigád. Tehdy jsem na jedné takové byl se svými žáky kousek od Bystrého u Poličky. O přestávce jsem zaběhl do vesnice Nedvězí, kde mě upoutal dům s nápisem Librův grunt. Tam se inspirovala Teréza Nováková, když tvořila román Na Librově gruntě. Seznámil jsem se tedy s prvním artefaktem budoucí knížky.“

Cesty za literaturou

Báčova kniha neupoutá jenom literární fajnšmekry. Jsou v ní i tipy na výlety. To, co v knížce najdete, se tedy dá projet.

Autor je ředitelem svitavského gymnázia a češtinářem. I jeho samotného přesto některé objevy překvapily. „Všichni znají film Cesta do pravěku režiséra Zemana, ale moc se neví, že jeho předobraz vznikl v Sádku u Poličky, kde se narodil Arnošt Hugo Caha, který napsal román o cestě do pravěku. Jan Neruda zase v Litomyšli vydával své noviny. Stačil se tam prý i seznámit s jednou dívkou.“

V Litomyšli taky prý vznikla jedna z prvních fotografií v Čechách. Je focená z okna domu, kde později bydlel Alois Jirásek. Vidět na ní můžeme poštu.

Milan Báča

Udavač naštval Haška

I Švejk má na Svitavsku pár předobrazů. Třeba ve Svitavách podle Báči chvíli studoval Vincenc Sagner. Pak se z něho stal velitel 91. pěšího pluku v Českých Budějovicích, kam narukoval spisovatel Jaroslav Hašek. A právě ze Sagnera se stala postava hejtmana.

Předobrazem udavače Bretschneidera zase byl sochař Vladimír Bretschneider, kamarád Jaroslava Haška a Zdeňka Matěje Kuděje. „Ještě jako studenti bydleli v podnájmu. Bretschneiderovi občas vyjídali zásoby. A on to jednou napráskal paní domácí, která vyhnala Haška a Kuděje z bytu. Hašek se při odchodu otočil a Bretschneiderovi zahrozil, že až jednou napíše knížku, tak toho největšího udavače pojmenuje podle něj.“ Kuděj i Bretschneider žili nějaký čas v Litomyšli.

Na podzim by měl Milan Báča vydat Slovník literátů Svitavska. Půjde o heslovitý přehled doplněný fotografiemi autorů.

autor: Jakub Malý
Spustit audio