Poštovní holub se vždy vrací do svého holubníku. Třeba i z tisícikilometrové vzdálenosti

20. červen 2020

Elitou mezi holuby jsou holubi poštovní. Už sice nenosí důležité zprávy, jako tomu bylo například za světových válek, stále se ale dokáží vrátit do svého holubníku i z tisícikilometrové vzdálenosti. Dnes jsou z poštovních holubů cenění závodníci a jejich lety hlídá nejmodernější elektronika.

V Polné na Jihlavsku funguje spolek chovatelů poštovních holubů už od roku 1946. Přes padesát let je jeho členem Zdeněk Dohnal. „Můj strýček byl chovatel poštovních holubů. Já jsem evidovaný jako chovatel už od patnácti let,“ zavzpomínal si na své začátky předseda místní pobočky Svazu chovatelů poštovních holubů Zdeněk Dohnal. Podle něj holubi nosili zprávy ještě do šedesátých let minulého století v armádě. „Jeden z největších úspěchů v předávání zpráv měli bankéři Rothschildovi. Jim poštovní holubi donesli zprávy o poražení Napoleona nejdříve, a tak na tom vydělali velké peníze,“ říká chovatel.

Chovatel poštovních holubů Zdeněk Dohnal

Orientační smysl poštovních holubů, stejně jako ostatních ptáků, je dosud nevyřešená otázka. „Sto let probíhá výzkum, dodnes to ale nikdo nezjistil,“ potvrzuje Zdeněk Dohnal. Ví se, že se holubi řídí podle magnetického pole Země. „Mají v mozku takovou GPS,“ dodává s nadsázkou chovatel.

Závody poštovních holubů mají přesná pravidla. „Holub dostane na nožičku speciální čip, který se musí u komise nasadit,“ vysvětluje Zdeněk Dohnal. Dopravce pak nasazené holuby odveze na místo startu, které může být vzdálené sto, dvě stě, ale třeba i tisíc kilometrů. Po vypuštění se každý holub vrací do svého holubníku, kde na něj čeká chovatel. „Holub dosedne, čip se spojí s anténou a na displeji počítače se ukáže číslo holuba a číslo doletu,“ říká chovatel. S úsměvem dodává, že odměnou šampiona bývá delší pobyt u holubice.

Poštovní holub se speciálním čipem, který se používá při závodech

Poštovní holub – závodník má už od holouběte přísný režim. Přilétá na písknutí, má dané tréninkové hodiny i čas, kdy může vylétnout z holubníku.

Spustit audio