Pouliční rej zapojí celé město. Chrudimské muzeum loutek slaví padesátiny

27. červen 2022

Vypadá to velkolepě. Resselovo náměstí a přilehlé ulice budou v sobotu 2. července plné hudebníků, herců, tanečníků, básníků, artistů a samozřejmě loutkářů. Však taky oslavy zapadnou do termínu tradiční přehlídky Loutkářská Chrudim.

Od 10 hodin do půlnoci se návštěvníci můžou těšit na divadla, hudební vystoupení a workshopy na několika místech i pódiích po celém centru Chrudimi. Oficiální část odstartuje v 17 hodin zdravicí Spejbla a Hurvínka za přítomnosti ministra kultury anebo ředitelky Divadla S+H Denisy Kirschnerové.

Napínavé čtení

„V sobotu taky budeme křtít novou publikaci o vzniku muzea doplněnou krásnými fotografiemi loutek z naší sbírky. Zabývá se pamětí muzea. Řekli jsme si, že v padesáti jsme velcí, dospělí a napíšeme něco o sobě. Podíváme se, jak jsme žili od narození doteď. Čte se to jako detektivka. Jedno malé muzeum kopíruje dějiny republiky. Odráží se tam úplně všechno,“ libuje si ředitelka Muzea loutkářských kultur Chrudim Simona Chalupová.

Vernisáží se otevře narozeninová výstava připravená kubánským kurátorem. Nebude chybět ani narozeninová tombola. Do oslav se zapojují i chrudimské podniky a provozovny z blízkého okolí. Po skončení hlavního programu následuje afterparty v jednom z chrudimských klubů.

Nezničitelná „Loutkárna“

Loutkářská Chrudim vznikla v roce 1951 a je nejstarším nepřetržitě trvajícím loutkářským festivalem na světě. „Nepřestali jsme působit ani v době covidu. Vždycky se nám povedlo vklínit do nějaké mezery. Mnoho festivalů kontinuitu přerušilo. My jsme se trefili do dobrého období. Bylo to veselé, s drobným omezením, ale mohli jsme se potkávat. Nikdo nám nehlásil, že by se na festivalu nakazil,“ říká programový ředitel festivalu Michal Drtina.

Letošní 71. ročník potrvá od 30. června do 6. července a patří 130. výročí narození Josefa Skupy. „Projeví se to hlavně v semináři, kde se zaměříme na tradiční divadlo. Připomeneme si to, co uměl Skupa. Pozvali jsme hosty z Divadla Spejbla a Hurvínka.“

Festival nabízí hlavní program amatérských loutkových inscenací vybraných na krajských postupových přehlídkách hodnocený odbornou porotou,

open program vybraný z loutkových inscenací statutárních, nezávislých a amatérských loutkových scén. Doplňkový program tvoří večerní koncerty, výstavy, přednášky, promítání loutkových filmů a další loutkové inscenace přihlášených souborů.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související