Použité věci, které unikly popelnici, se v Heřmanově Městci prodávají za pár korun

4. leden 2020 12:30

Heřmanův Městec na Chrudimsku na konci roku otevřel ve sběrném dvoře takzvané re-use centrum, ve kterém lidé mohou odkládat nepotřebné věci. Zájemci si je pak mohou za deset až 100 korun koupit.

Sběrny použitých věcí, které lidé už nechtějí, ale ještě nejsou zničené a někdo je může dál upotřebit, vznikají po celé republice. V kraji je například ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku. Někde si předměty mohou vzít lidé zdarma, někde za ně zaplatí menší částku.

Čtěte také

Re-use centrum v Heřmanově Městci vzniklo ve sběrném dvoře, otevřeno má v úterý, čtvrtek, pátek a sobotu. Lidé tam mohou odložit příbory, nádobí, květináče, nářadí, dekorace, knihy, hračky, sportovní potřeby, mechanické domácí spotřebiče, hudební nosiče, kabelky, tašky, kufry, kola, kočárky, šlapací šicí stroje nebo nečalouněné židle.

Druhá šance

„Cílem je opětovně využít předměty, které původní majitel odložil, minimalizovat tak vznik odpadů a prodloužit životní cykly již vzniklých výrobků,“ uvedla Kateřina Florianová z radnice.

Odevzdané věci musí být čisté a funkční. Re-use centrum naopak nevybírá čalouněný nábytek, jakoukoliv elektroniku a z hygienických důvodů také nepřijímá oblečení, obuv, peřiny nebo matrace.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související