Povolání budoucnosti? Jen počítače za nimi nehledejte, říká ředitelka Paktu zaměstnanosti Olomouckého kraje

30. srpen 2021

Žijeme v nepředvídatelných časech a ten, kdo se na ně dokáže co nejrychleji adaptovat, je vítězem situace. Pokud jsme se do března minulého roku obávali, že řadu povolání zanedlouho převezme umělá inteligence, pandemie nás katapultovala ještě do úplně jiné reality. Říká v Dobré radě Jitka Janečková-Moťková, ředitelka Paktu zaměstnanosti Olomouckého kraje při KHK OK.

Jak poznat povolání budoucnosti? Jen počítače za nimi nehledejte. Otázku, které obory studovat pro nejlepší budoucí uplatnění, nedokáže zodpovědět nikdo. Nová data však ukazují, jakým směrem se bude trh práce v příštích letech ubírat. Kritické myšlení se jeví jako základ. V záplavě informací od protichůdných zdrojů bude totiž stále více kladen důraz na kritické myšlení a schopnost analyzovat a vyhodnocovat informace v souvislostech. Tuto dovednost je potřeba pěstovat a zaměřit na ni i svůj osobní rozvoj. Schopnost kritického myšlení a analýza dat prý bude kandidáty na pracovní místa rozřazovat podobně jako kdysi znalost angličtiny.

Strojům budeme nadále čím dál víc delegovat administrativu i manuální práci. Zatím se ale lidstvo neobejde bez dovedností, které umí jen člověk: rozhodovat se, jak s daty naložit, argumentovat, zapojovat etiku i emoce. Populace stárne a tak bude stále více potřeba těch, kteří zajistí péči o staré lidi. A na prvním místě budeme hledat ty, kteří vzdělávají. Podle analýzy společnosti Nesta, která se zaměřuje také na prognózy budoucích společenských trendů, bude právě povolání učitele okolo roku 2030 jedním z těch nejžádanějších. Zájem bude o takové pedagogy, kteří nebudou specializováni pouze v jednom předmětu, ale zvládnou žákům vštípit například i zmiňované kritické myšlení.

Ano, umělá inteligence je čím dál schopnější. Zatím to však nevypadá, že nás počítače nebo roboti zcela nahradí. Poslechněte si více v rozhovoru s Jitkou Janečkovou-Moťkovou.

autor: zos
Spustit audio