Povolání cestovatel! Podle zkušeného Leoše Šimánka jsou psychická výdrž a vůle k přežití nezbytné

9. říjen 2019

Známý cestovatel přišel do rozhlasové kavárny představit svou nejnovější knihu Novým Zélandem od severu k jihu – Za přírodními divy na druhé straně světa.

Leoš Šimánek, jak je jeho dobrým zvykem, nepřišel sám, společně s ním dorazili do radiokavárny i jeho žena Lenka a další členové rodiny.

Čtěte také

Moderovala vedoucí programu Českého rozhlasu Hradec Králové Lada Klokočníková a kmotrem knihy se stal ředitel Českého rozhlasu Hradec Králové a Pardubice Jiří Kánský.

Cestovatelem se může stát téměř každý. Ne každý se však vydá do míst, kde před ním ještě nikdo nebyl, zvolí netradiční způsob přepravy či s sebou na expedici vezme jako doprovod celou rodinu.

Leoš Šimánek se narodil v Chocni a po dokončení studia stavebního inženýrství krátce pracoval v oboru, ale brzy odešel do Německa. Zde získal státní občanství, stejně jako v Kanadě, kde později také žil. Zpět do Československa se vrátil až v roce 1990. Zpočátku své expedice podnikal sám, později se svou manželkou a dětmi. O svých cestách napsal řadu knih.

Všechny jmenované atributy jsou charakteristické pro vedoucího expedic, průkopníka, publicistu, fotografa a spisovatele Leoše Šimánka.

Jeho cestu životem doprovázejí fakta, vedle kterých může náš osud vypadat nezajímavě a všedně.

O jedinečných zážitcích za svých cest a expedic napsal už spoustu knih, je občan tří států, ale ze všech tří pasů nejraději používá ten kanadský, který je údajně nejuniverzálnější.

Leoš Šimánek má také dva domovy: český v Podkrkonoší a kanadský v Severozápadních Teritoriích, ve vlastnoručně postaveném srubu u jezera, pronajatém od státu na devadesát devět let.

Poslechněte si záznam křtu nové knihy cestovatele Leoše Šimánka, který proběhl v pátek 11. října dopoledne v kavárně District v Havlíčkově ulici v Hradci Králové:

Spustit audio

Související