Požár skládky pneumatik u Zdechovic: lidé by neměli větrat

16. únor 2020 19:09

U Zdechovic na Pardubicku od podvečera hoří odpady na skládce. Na místo vyjelo 14 jednotek hasičů. Lidé v okolí by neměli větrat.

Ranní aktualizace: Celou noc zasahovalo několik jednotek hasičů při požáru skládky ve Zdechovicích na Pardubicku. Lidé v okolí večer a v noci neměli větrat. Hasiči jsou na místě i teď. Jak nám řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková, odborníci na místě měřili kvalitu ovzduší v 7 obcích po směru větru.

Mírně zvýšené hodnoty oxidu siřičitého a oxidů dusíku byly v obci Trnávka. Asi ve čtvrt na dvě ráno se ohniska požáru opět rozhořela a na místo se vrátily jednotky z Přelouče, Kladrub a Řečan nad Labem. V 8 hodin ráno na skládku přijede bagr, který hořící hromadu rozhrabe a dohasí.

Informace z večera

Na místě je 14 jednotek hasičů. Oheň lokalizovali asi po třech hodinách. Monitorují i ovzduší. Lidé v okolí by neměli větrat a zbytečně vycházet ven. ČTK to řekla mluvčí hasičů Vendula Horáková. Podle hasičů jsou na skládce i pneumatiky, které se používají k zatížení odpadu. Ředitel společnosti Bohemian Waste Management Jiří Pražák řekl, že pneumatiky na skládce žádné nejsou.


Požár se nejspíš rozšířil od horkého popela z kamen, který někdo hodil do popelnice a svozový vůz vyklopil na skládce, řekl Pražák. "Bohužel se to čas od času stane. Je to náhoda, sejde se víc faktorů včetně velkého větru. Je to věc, která se nedá ovlivnit," řekl Pražák.


Skládka začala hořet po 17:00. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. Povolali i kolegy ze Středočeského kraje. Oheň bude hasit také kontejnerový automobil s pěnidlem. Vůz Institutu ochrany ovzduší z Lázně Bohdaneč monitoruje vzduch. "Hasiči dostali požár pod kontrolu. Likvidaci požáru komplikuje silný vítr," uvedla Horávová.
Starostové obcí dostali od hasičů textovou zprávu, aby lidé kvůli kouři raději nevětrali.

"Vítr nefouká směrem na obec, kouř k nám nejde," řekl ČTK starosta Zdechovic Radomír Stříška.

Zdechovickou skládku provozuje firma Bohemian Waste Management, kterou společnost založila spolu s Hradcem Králové a Pardubicemi, které mají po 20 procentech. Na skládce se ukládají odpady z obou krajských měst a dalších obcí.

zdroj: ČTK
Spustit audio