Požár v Explosii dnes ráno vážně popálil čtyři lidi

1. listopad 2019 08:43

Požár  v pardubické továrně Explosia ráno vážně popálil čtyři lidi. Záchranáři je převážejí do popáleninového centra v Praze, uvedl mluvčí záchranky.

„Dnes krátce po sedmé hodině ranní došlo ve výrobním objektu k zahoření střelného prachu. Při této nehodě byli podle prvotního šetření dva zaměstnanci zranění těžce a dva středně těžce. Na místo nehody dorazila i Policie České republiky a nehodu jsme oznámili Báňskému úřadu,“ uvedl mluvčí Explosie Martn Vencl.

Podle předběžných informací hořelo v mísírně střelného prachu. „Dvě osoby utrpěly popáleniny na více než 30 procentech těla, byly uvedeny do umělého spánku a připojeny na plicní ventilaci. Do Prahy je transportuje vrtulník,“ uvedl mluvčí záchranky Aleš Malý. Další dva popálené převáží do Prahy sanita, jsou při vědomí.

Podle mluvčí krajských hasičů Venduly Horákové na místě výbuchu zasahovali pouze podnikoví hasiči. „Od nás tam jel jen vyšetřovatel,“ řekla ČTK Horáková.

Na místo neštěstí v pardubické Explosii přijel také ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Příčiny nehody začal vyšetřovat i Báňský úřad, potvrdil to mluvčí Bohuslav Machek „Děláme první kroky v šetření. To znamená, že zajišťujeme dokumentaci, zajišťujeme výsledky měření a dokumentaci toho výrobního procesu, kde došlo k této mimořádné události.“ Potvrdil, že k nehodě došlo při výrobě střelného prachu.

autor: Josef Ženatý | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související