Poznávací znamení je bílé tričko a svítivé trenky

16. červen 2017

Pro bezpečné koupání se seznamte s provozním řádem. Když je plavčík po ruce, nezachraňujte za každou cenu sami. Koupání v bouřce není ideální. Nejen o tom jsme si povídali v Radioporadně s ředitelem Aquacentra Pardubice Jiřím Vysoudilem a plavčíkem Pavlem Kašpárkem.

Pro práci plavčíka musíte splnit několik podmínek. Měli byste dovršit 18 let, mít dobrý zdravotní stav a být dobrými plavci. Potom obvykle absolvujete kurs. Odpověď na otázku, jak poznáme na plovárně plavčíka, je jednoduchá. Většinou nosí bílé tričko a červené, nebo oranžové kraťasy, píšťalku má schovanou v kapse.

Za bouřky na letní pláži není dobré být ve vodě. Někteří plavci jdou z vody sami dobrovolně. Ty, kteří nechtějí, z vody vyženou. V tu chvíli poznáte, co umí píšťalka a silné plíce plavčíka. Pro jistotu ještě pomůže rozhlas.

Když se někdo topí

„První reakce je, že lidé křičí, někdo se topí, pomozte nám,“ říká podle svých zkušeností plavčík Pavel Kašpárek. Pokud skočíte do vody s tendencí zachraňovat, musíte si uvědomit, že tonoucí vás většinou stáhne pod vodu. Je to pud sebezáchovy a ten je silnější, než by se na první pohled zdálo. Pokud nedosáhnete na dno, můžete se utopit. Je určitě bezpečnější, když máte po ruce jakoukoliv plaveckou pomůcku, okamžitě ji topícímu se člověku hoďte nebo přisuňte a zavolejte o pomoc plavčíka.

Za bezpečnost a hladký chod areálu ručí právě plavčík. Před vstupem do areálu si pozorně přečtěte provozní řád, aby nenastaly zbytečné komplikace. „Všímejte si značek. Ty vás navedou a upozorní, kdo může jednotlivé atrakce používat, hlavně kam smí děti a od kolika let,“ připomněl ředitel pardubického aquacentra Jiří Vysoudil.

autor: RIH
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.