Pozor, aby vám to neujelo. V neděli 10. prosince začne platit nový jízdní řád

8. prosinec 2017 09:10

V Pardubickém kraji zůstane rozsah dopravy prakticky stejný, ale na některých tratích jsou změny v časech odjezdu a třeba na Lanškrounsku bude jezdit i víc vlaků.

Velmi výrazně se mění koncepce dopravy na Králicku a to tak, aby místem jezdilo víc vlaků a zvýšil se zájem o cestování po železnici.

Osobní vlaky mezi Ústím nad Orlicí, letohradem a Lichkovem s návazností na směr Králíky budou jezdit častěji a výrazně rychleji, ranní vlak z Letohradu dojede do Pardubic za 49 minut.

Novinkou bude víkendový pár spěšných vlaků z Ústí nad Orlicí (16:41) do Hanušovic (17:58), kde bude zajištěna návaznosti na spěšné vlaky ve/ze směru Jeseník a Zábřeh na Moravě. Zpět z Hanušovic pak v 18:02 s příjezdem do Ústí nad Orlicí v 19:19 opět s těsným přípojem směr Pardubice a Praha a volnějším přípojem směr Česká Třebová a Brno.

Přibydou i další spoje o pracovních dnech v dobách, kdy lidé jezdí z práce a do práce. Ze současných 20 párů v pracovní dny stoupne počet spojů mezi oběma městy na 25 párů, v některých případech s přestupem v Rudolticích v Čechách. V sobotu pak pojede 18 párů vlaků místo současných 11 párů a v neděli 17 místo stávajících 12 párů. V pracovní dny tak v ranní a odpolední špičce pojedou vlaky zhruba každou půl hodinu, jinak v základu každou hodinu po celý den a týden.

Nová koncepce je i na úseku Moravská Třebová - Chornice - Dzbel / Velké Opatovice. Zde naopak bude jezdit méně vlaků hlavně v ranních hodinách, kdy není zájem cestujících.

Přes 600 vlaků každý den

Celkový rozsah dopravy se v jízdním řádu 2018 prakticky nezmění. Vlaky v objednávce Pardubického kraje by měly ujet přes 4 miliony kilometrů, což je stejně jako teď. Každý den jezdí po regionálních tratích 625 v pracovní den a o víkendu okolo 500 vlaků.

Drobné úpravy jsou také v jízdních řádech pardubické městské hromadné dopravy a také u linkových autobusů na Svitavsku muselo hejtmanství udělat změny.

Pardubický kraj musel nahradit autobusové linky, které zrušili komerční dopravci. Provoz se jim totiž nevyplatí. Jde o osm dálkových spojů na trase mezi Svitavami a Hradcem Králové, které bude provozovat jiný dopravce a došlo ke změně času v odjezdech. Hejtmanství také nově přidalo spojení mezi Konicemi a Jevíčkem, o které byl zájem.

Spustit audio