„Práce kvapná, málo platná" a „Co se vleče, neuteče". To jsou dnešní rady Kateřiny Cajthamlové

23. březen 2016

Pokud chceme udělat něco s životním stylem, dělejme to pro sebe a ne pro ostatní, radí Kateřina Cajthamlová. Rady a tipy na změnu životního stylu od MUDr. Kateřiny Cajthamlové.

Kdo je to chronický dietář?

„Je to každý člověk, jenž absolvoval víc než čtyři diety, které byly bez nějakého dohledu lékaře. Je to někdo, kdo laickým způsobem experimentuje s různými populárními, laickými dietami," říká Kateřina Cejthamlová.

Chronickým dietářem není člověk, který má předepsanou konkrétní, třeba diabetickou stravu. Takový pacient je pravidelně pod kontrolou dietní sestry, nebo lékaře diabetologa,

Chronický dietář je každý, kdo nezná svůj zdravotní stav a experimentuje s dietami!MUDr. Kateřina Cajthamlová

„Jednou zkusí vajíčkovou dietu, pak Hollywoodskou, potom dělenou stravu, nebo tukožroutskou polévku. A nepřidává pohyb a nezná svůj zdravotní stav", říká o chronických dietářích MUDr. Kateřina Cajthamlová.

Problém je, že když se opakovaně podvyživíme, naše hormonální regulace se přizpůsobí. To znamená., že nám už pak chutná jenom to maloobjemové a vysokoenergetické jídlo, A máme zaděláno na poruchu příjmu potravy.

Potraviny pak dělíme na žádoucí, nežádoucí, oblíbené, neoblíbené či milované… Máme potom k jídlu psychogenní vztah, který se zcela podobá určité emoční závislosti. Tohle se vyvine vždy, když přibíráme.

Neexistuje žádná zakázaná potravina!

Pokud není na nějakou potravinu člověk alergický, tak si nemusí nic zakazovat. Vždycky záleží na frekvenci, množství a konzumentovi.

Je potřeba první fázi hubnutí konzultovat s lékařem?

Potraviny v supermarketu

„Určitě je. Vše by se mělo s lékařem konzultovat a znát rizika. Pokud je ten člověk zdráv a léčí se s pěti nadbytečnými kilogramy tuku, které získal po vysazení pohybu, nebo při nějakém stresu, tak se ani nemusí příliš starat o nic jiného, než aby jedl pravidelně. Musí přidat pohyb a trošku víc odpočinku. A ono to samo odejde. Jen se musí ujistit, že je zdráv," říká Kateřina Cajthamlová.

Ale člověk, který má cukrovku, vysoký krevní tlak a cholesterol, už musí být obezřetnější.

Lepší jsou malé kroky a u těch vydržet!

Máme dvě česká přísloví. Jedno zní: „Práce kvapná, málo platná". To znamená, že co děláme rychle a násilně, většinou dlouho nevydrží. A druhé přísloví říká: „Co se vleče, neuteče".

Nastavme si postupné a pomalé kroky. A vydržme je dělat dlouhodobě. Pak bude výsledek daleko lepší, než pokud budeme dělat práci kvapnou.

„Buďme k sobě laskaví a trpěliví. Vydržme, když chceme zhubnout, nebo udělat něco se svým životním stylem,. Děláme to pro sebe, ne pro ostatní," radí doktorka Kateřina Cajthamlová.

MUDr. Kateřina Cajthamlová v Radioklubu Českého rozhlasu Hradec Králové, kde pokračoval projekt 6+1 aneb měníme životní styl s rozhlasem
autor: Kateřina Cajthamlová
Spustit audio