Pracovní karanténa je řešením při nedostatku zdravotníků. Využívají ji také v nemocnici ve Slaném

7. únor 2022 13:00

Rychlé šíření koronavirové varianty omikron v Česku dopadá i na zdravotnictví. Některé nemocnice se proto rozhodly využít pracovní karanténu pro několik svých pracovníků. Ta umožňuje zaměstnancům ve zdravotnictví a v sociální péči chodit do práce i v případě pozitivního výsledku testu. Podmínkou ale je, že nemají příznaky onemocnění. Jaká je aktuální situace v nemocnicích, zjišťovala reportérka Karolína Burdová.

Štěpán Votoček

Velmi kritická je situace ve Slaném. I přesto, že s covidem tam v tuhle chvíli leží zhruba 30 pacientů a všichni na standardním oddělení, problémem je především nedostatek zaměstnanců. Desítky z nich jsou teď v karanténě nebo izolaci. Nemocnice proto musela zrušit všechny plánované operace a podle ředitele nemocnice Štěpána Votočka u mnohých zaměstnanců zavedla právě pracovní karanténu.

Pracovní karanténu využívají i v kladenské nemocnici. Tam si to ale každé oddělení řeší samostatně. A například v příbramské nemocnici je v pracovní karanténě momentálně 8 zdravotníků. V kolínské nemocnici se v posledních dvou týdnech počet takových zaměstnanců zdvojnásobil, je jich okolo 20.

Nemocnice využívaly režimu pracovní karantény už dříve. Především vloni na jaře, kdy kvůli koronaviru chybělo mnoho zdravotníků. Pokud byli bez příznaků, za dodržování přísnějších opatření se do služeb zařazovali.

Nemocnice v Praze

Podle ředitele Fakultní nemocnice v Motole Miloslava Ludvíka mají 26 % nakažených zaměstnaců a denně toto číslo roste zhruba o dalších 30 lidí. Právě díky pracovní karanténě nemusí uzavírat žádné oddělení, opatření se tak nijak nedotýkají provozu nemocnice. Podobně je tomu třeba na Bulovce a v jiných nemocnicích. V minulém týdnu byl počet hospitalizovaných v pražských nemocnicích 328, na jednotkách intenzivní péče pak bylo 63 pacientů.

autor: Karolína Burdová
Spustit audio