Praha o půlnoci uzavřela uprchlické centrum ve Vysočanech

16. červen 2022

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v pražských Vysočanech je uzavřeno. Od čtvrtka je na místě pouze informační služba.

Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) muselo být centrum uzavřeno, protože je v Praze příliš mnoho uprchlíků a město již pro ně nemá kapacitu. Na místě zůstaně jen informační služba, která uprchlíky seznámí s tím, co mají dělat a že jim pomoc může být poskytnuta na jiném místě.

Pražský primátor se v pátek setká s premiérem Petrem Fialou (ODS) a bude požadovat rozdělování uprchlíků do méně vytížených krajů. Fiala nepovažuje uzavření centra za rozumné a ani podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) krok hlavního města nic nepřinese. Stát zajistí registraci uprchlíků v jiných regionech, případně přes odbor azylové a migrační politiky a cizineckou policii.

Pražské KACPU od začátku války na Ukrajině letos v únoru odbavilo přes 98.000 uprchlíků a zajistilo bydlení pro 9430 lidí, tedy necelou desetinu. V Praze vznikla i dvě stanová městečka zejména pro romské ukrajinské uprchlíky, kterými prošly další stovky lidí.

zdroj: ČTK
Spustit audio