Prastaré Třemešské rybníky jsou rájem vodních ptáků a dalších živočichů

22. červen 2018

Třemešek u Šumperka je poměrně známou lokalitou pro milovníky historie, zejména díky zdejšímu renesančnímu zámečku. Není to však zdaleka vše, co toto pozoruhodné místo na dohled od Šumperka nabízí. Zdejší rybniční soustava patří k nejstarším a přírodně nejzachovalejším lokalitám v kraji.

První zmínky o vsi Třemešek spadají už do 14. století. Už tehdy patrně v osadě stával dvorec nebo tvrz, protože vesnici držely zemanské rody, které zde patrně i sídlily. K roku 1420 se svobodný dvorec objevuje i v listinách. Za česko-uherských válek obec zpustla a zdejší pozemky tehdy Tunklové z Brníčka a Zábřeha připojili ke svému velkému zábřežskému panství.  Od roku 1527 pak zdejší oblast vlastnili Žerotínové, kteří zde vytvořili samostatný statek.

Třemešské rybníky mají původ v 15. století

Roku 1559 jej prodali Petru Bukůvkovi z Bukůvky a na Červené Lhotě, jehož syn Jan, humanisticky vzdělaný šlechtic, přistoupil v 80. letech 16. století na Třemešku ke stavbě renesančního zámku, svého rodového sídla, pro které si vybral místo, kde původně patrně stávala zmíněná tvrz. Stavba byla dokončena roku 1587. Na portále je dodnes zachované vyobrazení manželů Jana Bukůvky a Ester, rozené Syrakovské z Pěrkova.

Zajímavé je, že vesnice kolem zámku už obnovena nebyla. Byly postaveny jen nejnutnější domy hospodářského zázemí. Původní osada stávala patrně někde severně od zámku, na březích tehdy mnohem rozsáhlejší rybniční soustavy.

Od roku 2013 zde turistům slouží ptačí pozorovatelna

Třemešské rybníky byly dlouho považovány za dílo Tunklů. Známí stavitelé rybníků na Zábřežsku se k tomu přímo nabízeli, nicméně později si badatelé všimnuli, že o rybnících jsou zmínky v listinách už v roce 1420. V té době k soustavě patřil i mlýn. To by znamenalo, že patří k nejstarším rybníkům na Moravě a není vyloučeno, že byly postaveny už na konci 14. století.

Některé z rybníků jsou dnes vysušené

Historie nám také říká, že v minulosti bylo kolem Třemešku rybníků mnohem více. Tunklové jejich počet rozšířili na pět a zasadili soustavu do širší krajiny na sebe navzájem napojených vodních děl. K těm třemešským tak patřily například i starý a nový rybník mezi Sudkovem a Bludovem, dnes už vysušené. Zdrojem informací může být mapa prvního vojenského mapování z let 1764 – 1783.

Potápka roháč

Největší rybník byl na pravé straně cesty z Nového Malína do Šumperka u osady Plechy. Za cestou byl druhý, menší rybník. Pak následovala dvojice menších nádrží za cestou k zámku, z nichž jedna dodnes existuje, byť rozdělená na několik menších ploch a pod ní byl u Králce další velký rybník. Čtyři z těchto rybníků byly v 19. století vysušeny.

Užovka obojková

Poslední z rybníků, který se dochoval, se také proměnil. Jeho rozdělení na menší nádrže lépe umožňuje jeho využití. Naštěstí tato nádrž v posledních letech slouží spíše ke sportovnímu rybolovu a tak se může přírodní prostředí rozvíjet poměrně nerušeně. A skutečně se to daří.

Třemešské rybníky, jak se lokalita jmenuje dnes, jsou doslova rájem pro vodní a mokřadní živočichy. Můžeme tu vidět chráněné druhy obojživelníků, například rosničku zelenou, ropuchu obecnou, ropuchu zelenou, dále skokana hnědého a kuňku ohnivou. V četných exemplářích se zde vyskytuje užovka obojková a z plazů i patrně neopatrnými chovateli vypuštěná želva mapová.

Želva mapová

Kromě vodního ptactva zde vhodný úkryt k hnízdění nachází i pěvci, například pěnice pokřovní, rákosník obecný a další. Na vodní ploše jsou k vidění kachny, lysky čírky a další vodní ptáci. I proto zde ochránci přírody v roce 2013 postavili pozorovatelnu, ze které je krásný výhled na vodní plochy. Kolem rostou vzácné kosatce, ostřice i vodní rostliny a stromy zde patří mezi nejstarší a nejmohutnější exempláře na Šumpersku, dosahující mnohdy stáří až 400 let.

autor: kbz
Spustit audio