Pravidelné prohlídky očního pozadí by měli absolvovat diabetici a pacienti s vysokým krevním tlakem

19. duben 2021

Vyšetření očního pozadí, oftalmoskopie, se používá ke kontrole stavu sítnice, jejích cév a zrakového nervu. Patří mezi základní oftalmologická vyšetření. Oční pozadí vám lékař nejspíš vyšetří při opakovaných bolestech hlavy a poruchách vidění. Provádí se i při podezření na zvýšení nitrolebního tlaku

Oftalmolog MUDr. Vladimír Korda hovoří v naší radioporadně nejen o novince v oční medicíně, vyšetření očního pozadí bez rozkapání.

Čtěte také

Pomocí oflalmoskopie lékař posuzuje změny na cévách, které provázejí některá onemocnění, například vysoký krevní tlak, aterosklerózu (kornatění tepen) a cukrovku.

Dlouhodobě vyšší tlak se nazývá odborně hypertenze. Tato choroba je velmi zrádná, protože nositele dlouho nemusí omezovat. Po určité době se však může náhle projevit jako mozková mrtvice nebo srdeční infarkt.

Vysoký krevní tlak mechanicky poškozuje cévy a mění jejich charakteristický obraz. Proto je možné při tomto vyšetření určit závažnost hypertenze.

Cukrovka je onemocnění, při kterém nedokáže organismus dokonale zpracovat přijatý cukr v potravě. Nedostatečně léčená cukrovka může vést k očnímu onemocnění zvanému diabetická retinopatie a postupné ztrátě zraku.

Ateroskleróza je onemocnění cév, při kterém dochází k ukládání tukových částeček v podobě tukových plátů do stěny cév. Nebezpečná je tím, že může dojít k uvolnění plátu, a ten může způsobit např. srdeční infarkt. Změny způsobené aterosklerózou může lékař pozorovat právě na očním pozadí.

Sklivec je rosolovitá, průhledná tkáň, která vyplňuje oční dutinu a zevnitř naléhá na oční sítnici. Poruchy sklivce vedou k chorobám sítnice a k poruchám vidění.

Čtěte také

Přestože patří sledování očního pozadí mezi vyšetření prováděná očními lékaři, zdaleka neodhalí jen onemocnění samotného zraku. Existují totiž i další choroby, které tato kontrola může prozradit.

Určité změny na očním pozadí mohou vysvětlit poruchu zraku, ale mimo jiné také upozornit na postižení cév v důsledku probíhající cukrovky či na zvýšení krevního tlaku. V takovém případě jsou na místě další vyšetření, která již spadají do kompetencí lékařů jiných specializací.

Vyšetření se nemusíte obávat, je nebolestivé. Při vyšetření přenosným oftalmoskopem se lékař podívá do vašich očí během několika minut a vás to vůbec nebolí.

MUDr. Vladimír Korda ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s MUDr. Vladimírem Kordou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související