Pražský nakladatel, knihkupec a vydavatel Jakob Brandejs

16. září 2007

Židovskému národu se občas říká "národ knihy". Vyjadřuje se tím jeho obzvlášť silná vazba k Tóře a vůbec hebrejské Bibli. Láska ke knize však provází židovskou společnost po celé dějiny a spisovatelé, vydavatelé a knihkupci požívali v židovském prostředí vždy velké úcty. Platí to i o Jakobovi Brandejsovi, od jehož smrti uplyne tento čtvrtek 20. září 95 let.

Jakob Brandejs se narodil 3. června 1835 v Praze. Do židovské historie se zapsal jako přední pražský nakladatel, knihkupec a vydavatel, který uměl vyhovět čtenářům. Ti sváteční si oblíbili například jeho německy psané ilustrované židovské lidové kalendáře, které vycházely téměř tři desetiletí v letech 1882-1909. Pro náročnější čtenáře založil Brandejs rovněž německy vycházející edici Židovská všeobecná knihovna, v níž od roku 1896 publikoval významné moderní autory, hlavně prozaiky, a to především židovské. Roku 1881 převzal Jakob Brandejs vedení podniku, který založil jiný významný pražský nakladatel a vydavatel, jeho tchán Wolf Pascheles. Na činnost tohoto muže navázal mimo jiné novým vydáním oblíbených "Sippurim", sbírky "židovských pohádek, vyprávění, kronik, památek a biografií slavných Židů všech staletí, obzvláště středověku". Jakob Brandejs byl ve své vydavatelské činnosti velice úspěšný, ve Vratislavi si dokonce zřídil pobočku svého knihkupectví.

Věnoval se také veřejné činnosti, zejména v charitativních organizacích. Známým se stal především svou činností ve spolku Chanuka na podporu potřebné židovské mládeže, který založil a vedl plných 38 roků. Jakob Brandejs zemřel ve Vídni 20. září 1912 ve věku 77 let.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio