Před 145 lety se narodil v Božím Daru Anton Günther. Jeho písničky zněly napříč Krušnohořím

20. září 2021

Jeho písničky v Krušných horách zlidověly. Dnes je zná ale málokdo. Rodák z Božího Daru Anton Günther jich napsal na 140, všechny v německém krušnohorském nářečí. Letos uplynulo 145 let od jeho narození.

K častým námětům slavného písničkáře Antona Günthera patřilo opěvování domova a přírodních krás Krušných Hor. „Texty jeho písní jsou nadčasové. Když si uvědomíme, že vznikly zhruba před sto lety, tak jsou dnes stejně výstižné jako v tehdejší době,“ říká Ulrich Möckel, německý vlastivědný badatel, který se zaměřuje na historii českého západního Krušnohoří.

„Anton Günther byl v Krušných Horách velmi známý. Bylo tu hodně hudebníků, dokonce celé kapely, ale Anton byl nejslavnější, protože jeho písně byly melodicky jednoduché a každý se mohl ke zpěvu přidat,“ řekl.

Oblíbený básník a písničkář se narodil v roce 1876 v Božím Daru. Pocházel z chudé a početné rodiny. Jeho otec si přivydělával muzicírováním v příhraničním hostinci. Anton ho už od dětství doprovázel. Chtěl se stát lesníkem, otec ho ale poslal vyučit se litografovi do Saska.

Práci nakonec našel v tiskárně v Praze, kde se také brzy dostal mezi krušnohorské rodáky a začal navštěvovat jejich pravidelné společenské večery. Naučil se hrát na kytaru a složil svou první píseň „Drhamisdrham (Doma je doma).

Jeho pohlednice mířily do celého světa

Protože o jeho píseň byl velký zájem, dostal nápad, že píseň s notami, textem a malým obrázkem vytiskne. Vytvořil svou první písničkovou pohlednici. „Protože se vyučil tiskařem, tiskl své písně na pohlednice. Ty byly rozesílány do celého světa. Dnes jsou velmi oblíbené u sběratelů,“ dodal Möckel.

Po smrti otce se vrátil do Božího Daru, kde pokračoval v písňové tvorbě. Jeho písně tu zlidověly a Güntherova popularita byla tak obrovská, že zpíval například i před saským králem. „Všude ho zvali, aby vystupoval. Byl také v rozhlase až v Berlíně, v Lipsku. Všude byl velmi oblíbený.“

Ve 30. letech postihla i Krušnohoří hospodářská krize. Politické poměry se změnily natolik, že už nemohl za výdělkem do Saska. V roce 1936, když mu bylo 60 let, postavil Boží dar na jeho počest na náměstí pomník a místní mu přichystali velkolepou oslavu.

O necelý rok později Anton Günther spáchal sebevraždu. Pohřbu se účastnilo na sedm tisíc lidí. Pochován byl za doprovodu své písně Feireobnd na božídarském hřbitově. Zůstalo po něm asi 140 písniček, ale také řada povídek a básní.

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.