Před 50 lety se ve Dvoře Králové nad Labem narodily první žirafy. Sameček Pepík a samička Zdena

22. leden 2022 08:18

Safari park Dvůr Králové si v těchto dnech připomíná zajímavé výročí. V roce 1972, tedy před padesáti lety, se tam narodily první dvě žirafy. Nejprve sameček Pepík a pak samička, která dostala jméno Zdena. Hádáte správně, jména „jubilantů“ souvisí s Josefem a Zdenou Vágnerovými, kteří jako první přivezli do Podkrkonoší africká zvířata. 

Čtěte také

Redaktorka Dana Voňková a dvorský zoolog Luďek Čulík nám teď ze zimoviště žiraf potvrdí, že chov těchto krásných zvířat nadále na východě Čech dobře prospívá.

Žirafa je na seznamu ohrožených druhů Mezinárodního svazu ochrany přírody vedena jako zranitelná. Pokud by však každý ze čtyř druhů měl vlastní hodnocení, tři z nich by byly v kategoriích ohrožených či kriticky ohrožených.

K poklesu počtu žiraf v Africe za poslední tři desetiletí z někdejších 150.000 na dnešních 100.000 přispěly mimo jiné ztráta přirozeného životního prostředí kvůli zemědělství, klimatická změna, pytláctví a konflikty.

Čtěte také

Na každého v africké divočině žijícího slona připadá jedna žirafa a ochránci zvířat proto varují před jejich „tichým vyhynutím“.

Výzkumníci identifikovali čtyři druhy: žirafu severní, jižní, masajskou a síťovanou. Nejhůř je na tom žirafa severní, u které se odhaduje, že se její populace za posledních 35 let snížila o 90 procent.

Čtěte také

Tým, ve kterém mimo jiné pracovali odborníci z amerického Smithsonova institutu pro zachování druhů, Čínské akademie věd a Petrohradské výzkumné univerzity informačních technologií, mechaniky a optiky, prozkoumal genomické důkazy z kožních vzorků zhruba tisíce žiraf, které za poslední dvě desetiletí shromáždila Nadace pro ochranu žiraf.

Rozsáhlý materiál obsahuje vzorky z populací všech devíti poddruhů, včetně těch, žijících v izolovaných místech nebo v oblastech s nepokoji. Vědci doufají, že nový výzkum tak pomůže přehodnotit klasifikaci žiraf a zavést novou.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související