Před 50 lety spadlo za Srbskou Kamenici jugoslávské letadlo. Pamětníci na tragédii dodnes vzpomínají

V Srbské Kamenici na Děčínsku žije ještě několik pamětníků, kteří u leteckého neštěstí 26. ledna 1972 zasahovali, nebo ho viděli. Z 28 pasažérů letu Stockhlm-Kodaň-Záhřeb-Bělehrad přežila jen letuška Vesna Vulovič. Havárii způsobila podle závěrů tehdejšího vyšetřování nálož ukrytá v zavazadlovém prostoru.

Havárii, při které přišlo o život 27 lidí, způsobila podle závěrů tehdejšího vyšetřování nálož ukrytá v zavazadlovém prostoru. Pád z 10kilometrové výšky přežila jen jedna žena – letuška Vesna Vulovičová.

Dvě tlumené rány, potom pád

Na místě havárie byli jako první dobrovolní hasiči z obce a jejich tehdejší velitel Zdenko Kubík.

„Stalo se to krátce po 17. hodině, zrovna jsem seřizoval antény k televizi. Registroval jsem letadlo, byla nízká oblačnost, a najednou jsem slyšel dvě tlumené rány po sobě, a jako kdyby pilot protúroval motory. Podíval jsem se nahoru a támhle mezi stromy jsem viděl padat čumákem dolů letadlo. A pak jsem viděl, jak jako pytle támhle na tu louku začali padat lidé. Dostal jsem šok. Začal jsem křičet, že spadlo letadlo a musíme zachraňovat,“ vzpomíná Zdenko Kubík.

Zdenko Kubík ukazuje, kde našli trosky letadla s přeživší Vesnou Vulovičovou

Na dvoře byl s tehdy 25letým Zdenkem ještě jeho otec a bratr – ti čistili motorovou pilu a pád letounu vůbec nezaznamenali.

Zdenko, tehdejší velitel místních dobrovolných hasičů, se rozběhl směrem k hasičárně. „Shodou okolností se tam nacházel Ladislav Vlach, řidič, tak jsem mu hodil klíče s tím, že spadlo letadlo, aby vyjel s autem. Pak jsem utíkal zmáčknout sirénu,“ vypravuje Kubík.

Přeživší letušku objevili dobrovolní hasiči ze Srbské Kamenice

Dobrovolní hasiči pak vyrazili svým vozem Praga RN směrem na Děčín, kam lidé ukazovali, že letadlo dopadlo. „Říkali přitom, že spadlo za vesnicí, ale nehoří to. To nám spadl kámen ze srdce, protože jsme nevěděli, do čeho jdeme. To letadlo spadlo jak je ta lávka,“ doplňuje Kubík.

Hasiči začali rychle prohledávat trosky. „Jak ležel ten trup dolů, tak z té konečné části bylo vidět tělo. Holýma rukama se nám ji pak podařilo vytáhnout,“ vzpomíná Zdenko Kubík a tím, že pak požádal hajného Bruna Hankeho o kabát, na který Vesnu Vulovičovou, dolámanou po celém těle a s pohmožděním mozku, uložili.

Později se k jejímu stavu vyjádřil přednosta neurologické kliniky Pražské ústřední vojenské nemocnice Zdeněk Kunc. „Světově unikátní na tom je, že člověk spadne s kusem letadlem z takové obrovské výšky a přežije to,“ konstatoval.

Takové štěstí zatím nikdo jiný než letuška tohoto letadla neměl, do Srbské Kamenice se párkrát na výročí svého druhého narození vrátila. Dnes je tomu 50 let a u pomníku celé události položí v 15 hodin věnec vedení obce a několik pamětníků.

Spustit audio

Související