Před 60 lety zemřel Egon Erwin Kisch

30. březen 2008

Zítra uplyne rovných 60 let od úmrtí významného, německy píšícího, pražského židovského spisovatele Egona Erwina Kische. Kischově osobnosti věnujeme následující poznámku.

Egon Erwin Kisch se narodil 4. dubna 1885. Byl snad jediným z velkých autorů pražské německo-židovské literatury, jehož jméno se smělo u nás nahlas vyslovovat i na počátku 50. let minulého století a jehož některá díla tehdy vycházela. Nebylo to náhodou: ať právem nebo ne, komunistický režim si uzurpoval Kische pro sebe. Pravda je, že patřil od mládí k levici a na rozdíl od mnoha podobně orientovaných současníků ve svém díle nechtěl nebo neuměl reflektovat negativa komunistické praxe.

Nebyl však nikdy ani stranickým bafuňářem - o to smutnější je fakt, že se nechal zvolit v únoru 1948 do čela komunisty dosazeného vedení Židovské obce v Praze. Několik dní nato Kisch v Praze zemřel, a tak se nikdy nedozvíme, jak by s ním režim naložil. Lidé tak jako on nezkrotní "kosmopolité", navíc Židé, končívali ovšem tehdy zle.

Zůstává Kischovo dílo, hlavně žurnalistické, které možná čeká na nové zhodnocení. Rozhodně patří k jeho kladům umění zkáznit styl a jazyk, schopnost vyhledávat témata z periferie společnosti a jít důsledně za jádrem problému; dá se říci, že Egon Erwin Kisch patřil mj. k zakladatelům toho, čemu se dnes říká investigativní žurnalistika.

Z Kischových reportážních knih, které začaly vycházet již před 1. světovou válkou, jsou nejznámější "Pražská dobrodružství", "Zuřivý reportér", "Caři, popi, bolševici", "Přistání v Austrálii" a "Tržnice senzací". Kisch se současně věnoval i kriminálním příběhům a zanechal po sobě též vlastní autobiografii.

autor: Archiv redakce pořadu
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.