Před měsícem zabavili veterináři chovateli v Přestavlkách 40 psů. Teď můžou zvířata získat noví majitelé

7. květen 2020 13:20

Zabavení psi z Přestavlk na Chrudimsku mají šanci, že je získají noví majitelé. Skoro čtyřicet zvířat tam žilo v podmínkách, které si asi málokdo dokáže představit. Původní vlastník se ale psů nechtěl vzdát, takže skončili v útulcích. Teď se celý případ blíží ke konci.

Chovatel držel zvířata v naprosto nevyhovujících podmínkách. Třicet devět psů včetně jedenácti štěňat žilo ve špíně, v nepořádku a měla minimum prostoru. Některá zvířata byla zdivočelá a agresivní, napadala se mezi sebou, další byla zraněná. Veterináři je nechali odvézt a majitel musel zaplatit pokutu.

Psi žili v kůlnách bez denního světla. Veterináři zvířata majiteli zabavili

Jak to v Přestavlkách vypadalo, připomíná Kateřina Mrózková z Městského úřadu v Chrudimi: „Hlavní problém byl, že psi byli drženi v naprosto nevhodných podmínkách, ať už hygienických nebo prostorových. Měli bedny, které neměly žádné otvory. Pokud majitel nebyl přítomen, tak tam psi byli zatlučeni prkny ve tmě. V bednách s nimi byli i potkani.“

Veterináři psy převezli do útulků, aby se dala zvířata do pořádku. Neměla povinná očkování, u některých byl problém s parazity a potřebovala ošetření. Mezitím se úředníci snažili s původním vlastníkem domluvit, aby dal souhlas k adopci zvířat. Tedy aby je bylo možné nabídnout jiným zájemcům.

Nakonec původní majitel souhlasil. Musí také zaplatit výdaje za převoz, ošetření a následnou péči. To bude asi 300 tisíc korun za měsíc. Psi jsou umístění v útulcích v Chrudimi a v Hradci Králové a ty už je začali nabízet lidem, kteří by si je chtěli vzít domů a dát jim druhou šanci.

Spustit audio

Související