Před rokem začala hrát na knoflíkový akordeon. Teď vyhrála prestižní mezinárodní soutěž

22. leden 2021

Čtrnáctiletá žákyně ZUŠ v Hlinsku Lucie Pudilová ohromila svým talentem na nejnáročnější mezinárodní akordeonové soutěži, když v jedné z dvaceti kategorií se 750 soutěžícími zvítězila.

„Letos to byl sedmdesátý ročník soutěže International Open Trophy. Jde o soutěž světové akordeonové konfederace, kterou organizuje pan Frederic Deschamps spolu se zástupci z jednotlivých zemí světa, kteří mají na starost vybrat kandidáty a postarat se o tom, aby každá země vyslala to nejlepší,“ říká Lucčina lektorka hry na akordeon Markéta Břízová.

Vítězství překvapilo

„Popravdě jsem vůbec nečekala, že zvítězím. Ale v den, kdy už jsme věděli, že budu někde na prvních třech místech, tak jsem si říkala, že by to bylo hustý, kdybych byla na prvním místě,“ popisuje své pocity Lucie Pudilová.

Radost z úspěchu určitě znásobil i fakt, že hře na akordeon tohoto typu se Lucie věnuje teprve jeden rok. „Na akordeon hraju čtyři roky, začínala jsem na klávesový akordeon, na tom jsem se tři roky rozehrávala, pak jsem přešla na knoflíkový,“ vypráví Lucie Pudilová o svých začátcích. I když ty sahají ještě dál, protože už od dvou let hrála na klavír.

Okouzlena akordeonem

Akordeon ji ale uchvátil barvami hlasu i velikostí a tak se rozhodla pro něj. A dobře udělala: „Lucka je s ním srostlá, jako kdyby byli kamarádi odjakživa,“ říká Markéta Břízová.

Úspěch ale nikdy nepřichází zdarma a vyžaduje každodenní cvičení. „Přiznám se, že jsem byla lajdák a moc jsem necvičila a myslela jsem, že tak nějak propluju. Paní učitelka mě ale malinko přidupla a já si uvědomila, že musím cvičit hodně. Dříve jsem hrála obden, dnes cvičím dvě hodiny denně,“ přiznává se mladá akordeonistka.

Spustit audio

Související