Překvapivé výsledky: Pavel Maurer zjistil, co nám v Česku nejvíc chutná

24. květen 2014
Glosa Pavla Maurera

Jak se během uplynulých 25 let změnily naše chutě? To zkoumal gastronaut Pavel Maurer a dokonce si nechal udělat průzkum oblíbenosti jídel. Došel však k překvapivým výsledkům.

Co myslíte, jaké je pro nás, obyvatele malé české země, ze všech nejmilejší jídlo? Jak se změnily české chuťové pohárky za posledních 25 let zuřivého kapitalismu?

Jaký vliv na naše bříška měla nevázaná expanze zahraničních investorů, ekonomických kotrmelců, ale i střemhlavý import exotického koření, otevírání dosud nevídaných restaurací a také růst našich kulinárních nároků v souvislosti s cestováním?

V mnoha západních metropolích se lidé s českým pasem předvedli jako znalci gastronomie a před pár lety byly naše dvě restaurace dokonce oceněny jako úplně první ve východní Evropě proslulými michelinskými hvězdami!

Čtěte také

Tak co myslíte? Co nám nejvíc chutná? V dubnu jsem si nechal udělat speciální výzkum od renomované agentury STEM/MARK a ještě si vše raději prověřil spolu se známým marketingovým expertem Ivanem Tomkem.

Věřte nevěřte, na celé čáře vede svíčková na smetaně! V závěsu za ní je smažený řízek a vepřo knedlo zelo! Co tomu říkáte? Pro úplnost dodávám, že výzkumu předcházela rozsáhlá analýza českých food blogů a kulinářských informačních zdrojů. Dotazovaným vzorkem byly osoby ve věku 15 až 59 let z celé republiky.

Smažený sýr

Zajímá vás, co se nachází mezi nejoblíbenějšími jídly v naší vlasti? Smažený sýr, pečené kuře, guláš, bramborák, ovocné knedlíky, rajská nebo koprovka. Ale ty jsou někde na 10. místě obliby.

Velmi mírné rozdíly jsou v preferencích jídla u žen a mužů, takže nám chutná stejně. Ani mladí a starší se neliší. Rozhodně však v první desítce u nikoho nefiguruje třeba salát nebo bezmasé jídlo. Pokud tedy nepočítám smažák naplněný šunkou a utopený v tatarské omáčce.

Čtěte také

Co z tohoto výzkumu plyne? Nic. Jen to, že naše chutě se ani čtvrt století po pádu komunismu statisticky nezměnily. Ti, co chodí na špagety nebo tortillu, tvoří zanedbatelné procento naší populace.

Pokud se chcete i vy vyjádřit, co preferujete na talíři, můžete hlasovat o nejoblíbenějším českém jídle na našem webu. Uvidíme, jak to všechno v naší knedlíkové velmoci nakonec dopadne!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio