Premiéra krotitelů fotbalových výtržníků

20. únor 2009
Pod kůži

Pořádek na fotbalových stadionech už nebudou hlídat policisté. To je skutečnost, která začala platit s novým zákonem o policii, a kterou poznají fanoušci už tento víkend, kdy začíná jarní část Gambrinus ligy. Aby to byla úplná pravda, nesmí dojít k velkému "průšvihu" v ochozech. To by pak policisté do hlediště přispěchali a peníze za svůj zásah by pak mohli vymáhat na klubu. Takže, co z toho plyne?

Vedení klubů logicky zvyšuje nároky na pořadatelskou službu, aby k takovým situacím nedocházelo. A pořadatelé? Ti mají zase velké obavy z toho, že se budou mnohem častěji dostávat do konfliktu s neukázněnými fanoušky.

Policisté přihlížejí hospodské rvačce. I takto občas glosují očekávanou situaci pořadatelé s tím, že oni sami právě v té mele budou. Jenže problém je v tom, že ne všichni se prát umí a hlavně tedy chtějí. Snaží se totiž uživit své rodiny. To by se jim v případě, že se do takové šarvátky připletou, nemuselo dařit. Na rozdíl od policistů totiž nejsou veřejnými činiteli a tak je to s jejich právní ochranou složitější.

"To, jestli někdo prohlašuje, že by v těchto případech mohli přihlížet, to není žádná jistota pro pořadatele," říká zřejmě nejznámější český pořadatel Jaroslav Svoboda. Ano, to je ten muž, který se na podzim 2007 dostal na stadionu v Teplicích do konfliktu se stoperem Sparty Tomášem Řepkou. Incidentu s fotbalistou se dnes usmívá narozdíl od představy, že by se měl prát s fanouškem.

"Incident s Tomášem Řepkou vyplynul z atmosféry, která tady byla. Na to člověk rychle zapomene, navíc to není tak častý jev, byla to výjimka. Ale není to o tom umět si udělat pořádek, ale může se stát, že když k něčemu dojde, tak pořadatel má hlavně obavy z toho, co potom. Jak se za něj klub vezme? Jakou bude mít právní ochranu? Může se stát, že škubnu fanouškem za ruku, on na schodech upadne, zláme si nohy, dá mě k soudu a nikdo se za mě nepostaví," doplnil pořadatel.

Jaroslava Svoboda má poměrně jasno v tom, jestli by se chtěl ostřejšího konfliktu s agresivním divákem zúčastnit. "Do toho žádný z kluků nepůjde," bojí se případných komplikací teplický pořadatel, a tak se nabízí otázka, proč vůbec takovou práci dělá. "Hlavně z toho důvodu, že už to dělám dlouho. Chodím od nějakých svých deseti let od roku 1964 na fotbal. Ať se tady hrála první liga nebo třetí liga, tak jsme tady byli pořád. Když jsme byli požádaní pomoct tomuto klubu, tak jsme začali tím, že jsme si řekli, že mu pomůžeme tím, že tady budeme pořadatelskou službu dělat. Dneska už to děláme ze setrvačnosti a velký zájem mezi lidmi dělat pořadatele není," vysvětlil.

Najdeme prostředky, jak si problémové fanoušky nepustit do domu

Na místo policistů budou hlídat problémové fotbalové fanoušky v ochozech už od tohoto víkendu pořadatelé. To je věc, na kterou jsou pořadatelé už delší dobu připravování a které se taky obávají. Mohou to vůbec zvládnout?

"A ten, kdo nebude schopen zajistit bezpečnost svých diváků, bude muset počítat s tím, že bude hrát bez diváků. Chci jen upozornit na oprávnění, které ze zákona ministerstvo vnitra a ministr vnitra má," říká ministr vnitra Ivan Langer.

Pomineme-li otázku, jestli by to pak bylo, nebo nebylo vměšování státu do fotbalu, což mezinárodní fotbalová federace netoleruje, mají z této varianty fotbalové kluby jisté obavy. Stejně jako z toho, že pořadatelé nebudou vyhrocenější situace zvládat. To pak policisté na stadion stejně napochodují a za zásah si mohou nechat zaplatit. A tak teď pořadatelé procházejí jedním školením za druhým, aby se s nově vzniklou situací co nejlépe vypořádali.

"Každý konkrétní zápas je pro nás více či méně rizikovější, takže si tam vždy budeme po dohodě s policií vyměňovat poznatky a podle toho pak budeme nasazovat příslušný počet pořadatelské služby," říká hlavní pořadatel na stadionu v Teplicích Ladislav Grindler, kterého čeká nejvíce takových schůzek zřejmě v březnu před zápasem se Spartou a v květnu se Slavií. Jinak by mohl mít na jaře "klid".

To samé ale nemohou říct někteří jeho kolegové hned před prvním jarním kolem. V Olomouci se připravují na Spartu a v Brně pro změnu na Ostravu. Což zdaleka neznamená, že by se utkání týkala jen zmíněných měst. "Tyhle informace už policie má a mají je i pořadatelé, protože kluby vědí, kde se jejich fanoušci pohybují, nebo nepohybují. Už se to monitoruje dopředu. Dneska už v Brně vědí, že přijede tisíc lidí z Polska, 500 lidí z Bratislavy, takže se na to dá reagovat preventivním opatřením," upozorňoval už na začátku tohoto týdne svazový šéf Pavel Mokrý.

Policisté se o pohyb takových fanoušků samozřejmě zajímají. V případě rizikových zápasů je také na stadion doprovodí a obvykle několik výtržníků také zadrží. Některé mohou přímo u vstupu ještě zachytit pořadatelé. "Existují věci, které zabrání některým lidem ve vstupu na stadion. Ať je to dechová zkouška, ať jsou to další věci. Když si nechcete někoho pustit do domu, tak najdete, neříkám všechny prostředky, ale víc prostředků, abyste si ho do toho domu nepustil," vypočítává možnosti, jak za dané legislativy nepustit do hlediště problémové fanoušky, šéf kladenského klubu Eduard Novák.

Přesto se jich do hlediště ještě dostane dost na to, aby, když si umanou, stačili většině přihlížejících sportovní zážitek pokazit. Pokud se v tomto roce nebude ani jednou mluvit o nezvládnuté pořadatelské službě, dá se to považovat za zázrak.

Pořadatelé nejsou úplně bezbranní

Z pořádek na stadionech už budou od tohoto víkendu místo policistů zodpovídat kluby. Čerstvě uzavřená smlouva fotbalového svazu s policií je vesměs chápána jako krok dopředu v otázce bezpečnosti na stadionech, přesto některé problémy přinesla a některé možná ještě zvýšila. Šéf profesionálního fotbalu Ivo Lubas nemůže v tuto chvíli vyloučit nějaký exces. "Nicméně ministerstvo vnitra ve spolupráci s námi vydalo před časem bezpečnostní manuál pro fotbalové kluby, kde jsou uvedená práva a povinnosti členů pořadatelské služby. Pořadatel ve světle těchto doporučení není úplně bezbranný," uvedl Ivo Lubas.

Pokud ale některý klub nedokáže zajistit pořádek na svém stadionu, může mu ministr vnitra uzavřít stadion. Ivan Langer to takto prezentoval při podepisování zmíněné smlouvy policie se svazem s tím, že nejde o výhružky ale hlavně o prevenci. A to je možná další problém s ohledem na možné vměšování státu, na což nedávno málem doplatilo Polsko. "Samozřejmě, že určité prvky vměšování tam lze spatřit, nicméně vměšováním státu do fotbalu se to stane až v okamžiku, kdy to FIFA takto posoudí. Zatím bych se tomu vyhnul," řekl šéf českého fotbalu.

Přestože už zaznělo, že smlouva je vesměs chápána jako krok dopředu v boji s fotbalovými výtržníky, některé kluby se netajily výhradami. A stále častěji se také objevuje názor, že by si o svých problémech mohly rozhodovat samy. Něco podobného existuje v hokeji, kde mají profesionální kluby svou asociaci. Ivo Lubas se domnívá, že fotbalové kluby mají dostatečnou autonomii k tomu, aby si o svých problémech mohly rozhodovat samy. "Pokud si to někdo přeje a pokládá to za nedostatečné, tak je potřeba o tom vést seriózní diskusi, které se vůbec nebráním. I přes moje výzvy nikdo zatím na papíře nepředložil nic, o čem by se mohlo seriózně diskutovat," dodal Ivo Lubas, který se domnívá, že by se i víkendová riziková utkání v Olomouci a v Brně měla odehrát bez problémů.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: vij , jpa , dkf
Spustit audio

Více z pořadu