Premiéra Pardubického Polévkování: Dostanete dršťkovou i trhanou holubičku

24. leden 2020

Je to nový gastronomický festival, který by se mohl stát tradicí. Organizátoři si na sobotu 25. ledna mezi 10. a 18. hodinou zarezervovali náměstí Republiky ve směru od divadla ke Grandu. Lidi zahřejí polévkami.

„Inspiraci jsme si vzali v Praze a Plzni, kde už je festival velmi populární. Zkoušíme první ročník a uvidíme, kolik návštěvníků přijde,“ říká Tomáš Reisinger.

S masem i bez

Nabídka potvrzených polévek vypadá pestře. Je tam třeba bezlepková veganská fialová zelňačka a zároveň zabijačková lesní polévka se zvláštním kořením. Nechybí ani Francouzská cibulačka, koprovka, Tom Kha Gai, dýňový krém, kukuřičná polévka s kokosovým mlékem, husí kaldoun se špekovými knedlíky, indický Dhál Royal, Everest hot soup, Irská gulášovka s trhanou hovězí holubičkou i celerový krém s hruškami a lanýžem.

Francouzská cibulačka s toustem

Návštěvníci se můžou těšit taky na dršťkovou polévku, kulajdu, česnečku, boršč anebo polévku z pečených rajčat sypanou balkánským sýrem. Ochutnat se dají různé burgery, quesadilla, žebra, pečivo z pekáren, makronky a podobně.

Polévky si lidé budou moci odnést v uzavíratelných nádobách. Připravené budou i degustační verze. Akce se zúčastní restaurace, bistra a neziskové organizace z celé republiky.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.