Premiéra Pardubického Polévkování: Dostanete dršťkovou i trhanou holubičku
Je to nový gastronomický festival, který by se mohl stát tradicí. Organizátoři si na sobotu 25. ledna mezi 10. a 18. hodinou zarezervovali náměstí Republiky ve směru od divadla ke Grandu. Lidi zahřejí polévkami.
„Inspiraci jsme si vzali v Praze a Plzni, kde už je festival velmi populární. Zkoušíme první ročník a uvidíme, kolik návštěvníků přijde,“ říká Tomáš Reisinger.
S masem i bez
Nabídka potvrzených polévek vypadá pestře. Je tam třeba bezlepková veganská fialová zelňačka a zároveň zabijačková lesní polévka se zvláštním kořením. Nechybí ani Francouzská cibulačka, koprovka, Tom Kha Gai, dýňový krém, kukuřičná polévka s kokosovým mlékem, husí kaldoun se špekovými knedlíky, indický Dhál Royal, Everest hot soup, Irská gulášovka s trhanou hovězí holubičkou i celerový krém s hruškami a lanýžem.
Návštěvníci se můžou těšit taky na dršťkovou polévku, kulajdu, česnečku, boršč anebo polévku z pečených rajčat sypanou balkánským sýrem. Ochutnat se dají různé burgery, quesadilla, žebra, pečivo z pekáren, makronky a podobně.
Polévky si lidé budou moci odnést v uzavíratelných nádobách. Připravené budou i degustační verze. Akce se zúčastní restaurace, bistra a neziskové organizace z celé republiky.
Související
-
Černá kapusta jako superpotravina? Známe ještě lepší variantu!
Všechny druhy brukvovitých rostlin jsou velmi zdravé. Například černá kapusta je momentálně ve Spojených státech předmětem zbožštění.
-
Voní to, chutná to, křupe to. Chcete recept na kváskový chléb?
Na výrobu kváskového chleba potřebujete jen pár věcí. Kvásek, mouku, vodu a sůl. Základem je kvásek. Expertka na bio potraviny Barbora Hernychová si kvásek hýčká už 6 let.
-
Přesolili jste polévku, rozvařili knedlíky a omáčka se srazila?
Každý horor v kuchyni se dá vyřešit. Nebo skoro každý. Jak nám řekla v Radioporadně zkušená kuchařka Alena Černá.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.