Přes 100 let starý recept na bramborové tašky s jablky od Lilky Schweidlerové ze Dvora Králové

18. březen 2018

Jak se recept na bramborové tašky s jablky povedl? Recept od Lilky Schweidlerové ze Dvora Králové ohromil redaktory i posluchače Českého rozhlasu.

Porota Pochoutkového roku ve složení Naďa Konvalinková, Pavel Pospíšil a Jaroslav Sapík vybírala další soutěžní recept. Štěstí se tentokrát usmálo na paní Lilku Schweidlerovou ze  Dvora Králové nad Labem v Královéhradeckém kraji.

Čtěte takéPochoutkový rok

Recept na bramborové tašky s jablky se vydal zaznamenat tým Pochoutkového roku v čele s Patrikem Rozehnalem. Čekalo je vřelé přijetí a pozvání na oběd.

Teplé se zmrzlinou nebo studené se šlehačkou? Volba je na vás, ale v každém případě si vyzkoušejte sladké bramborové tašky s jablky. Postup předvedla Lilka Schweidlerová ze Dvora Králové, která má recept na sladkou dobrotu po své babičce. 

Recept na bramborové tašky s jablky od Lilky Schweidlerové

Bramborové tašky s jablky (na 12 ks tašek) 

Jablečná náplň: 5 větších jablek, 1 lžička mleté skořice, 1,5 lžíce cukru krystal

Těsto na bramborové tašky: ½ kg brambor (ve slupce vařené den předem), 250 g hladké mouky, 1 lžička soli, 2 vejce, 150 g sádla na smažení 

Postup: Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme cukr a skořici (můžeme přidat také rozinky namočené v rumu) a promícháme. Následně si připravíme těsto na bramborové tašky. Brambory ve slupce uvaříme v nesolené vodě den dopředu. Necháme je vychladnout a pak je oloupeme až před přípravou těsta. Brambory nastrouháme na speciálním struhadle (čtverečková vlnkovaná síťka), přidáme mouku, vajíčko a nakonec sůl. Těsto by mělo být řidší, lehce lepkavé, aby šly dobře zpracovat taštičky. Těsto rozdělíme na 12 kusů a ručně vytvarujeme placku silnou cca 0,5 cm velikosti dvou dlaní. Přidáme na jednu polovinu jablečnou náplň, druhou půlku přehneme a prsty těsto utěsníme. Naplněnou tašku odložíme na pomoučněný vál a děláme další.  Během přípravy placek dáme do trouby rozpustit 150 g sádla a tašky pak vkládáme do rozpáleného tuku. Pečeme v troubě na 180-200 stupňů dorůžova cca 20 minut a pak je na dalších 20 minut otočíme. Servírujeme se šlehačkou nebo se zmrzlinou.

Do soutěže Pochoutkový rok se můžete přihlásit i vy. Stačí poslat svůj tradiční rodinný recept a zahrát si tak o poukázky na nákup kuchyňského vybavení v celkové hodnotě 100.000,- korun.

Hraje se celý tento rok a recepty odvysíláme vždy v neděli po 10. hodině. Tak do toho!

Recepty můžete posílat buď poštou na adresu: Český rozhlas, Vinohradská 12, Praha 2, na obálku je nutné připsat heslo Pochoutkový rok a nebo můžete recept zaslat prostřednictvím webového formuláře na adrese www.pochoutkovyrok.cz

Recept na bramborové tašky s jablky od Lilky Schweidlerové
autoři: Milan Baják , ČRo
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.