Přesné repliky středověkých mečů vyrábí kousek za Opavou trojice nadšenců

8. březen 2016

Především muži vždy toužili po nádherné zbroji. Mít meč, vyrobený podle vlastních představ, v mnohých přetrvává dodnes. V Hradci nad Moravicí najdete dílnu s kovárnou, kde parta nadšenců vyrábí přesné repliky historických zbraní a meče na míru.

Snem každého čestného rytíře, bojovníka, který bránil svůj domov, majetek, životy druhých a svou zem, byla vždy kvalitní zbraň. Něco výjimečného, dokonalého, co protivník nemá.

V časech minulých to byl meč zhotovený z pružného a tvrdého materiálu. Taková zbraň se ale nedá ukovat z kusu běžné oceli. Musí projít kalicí lázni a dalšími tepelnými úpravami. Musí být tvrdá a přitom pružná, vyvážená, dokonalá.

Tři kamarádi, nadšenci historických chladných zbraní, Michal Kuzník, Jan Motyčka a Josef Štol, se dali dohromady a začali přesné repliky starých mečů a dýk v malé dílně v Hradci nad Moravicí vyrábět. Jsou navíc v kvalitě, kterou by nepohrdl ani bohatý hradní pán. Mistrovská díla z jejich dílny si objednávají vyznavači historického šermu z celého světa.

Jak se dělají meče s velkým M, zbraně, které jsou přesnými replikami těch historických, a které uspokojí představy zkušeného šermíře? Poslechněte si magazín Křížem krajem (viz odkaz - 'Přehrajte se celý příspěvek').

V dílně na výrobu mečů
autor: Artur Kubica
Spustit audio