Přestali jsme se bát HIV. Statistika je alarmující

2. únor 2016

Když byl před dvěma lety Petr Knížek v Radioporadně Českého rozhlasu Pardubice, varoval, že počet HIV pozitivních v České republice dramaticky stoupá. Jaká je situace dnes? „Čísla jsou alarmující," uvedl primář Infekčního oddělení Pardubické nemocnice. Jak je to možné? Většina lidí má pocit, že se jich to absolutně netýká. Hluboce se mýlí.

Stále překonáváme rekordy

V roce 2015 bylo diagnostikováno 266 HIV pozitivních lidí. Celkové číslo ukazuje, že máme v České republice 2620 nakažených (z toho je 450 v AIDS stadiu). Testování probíhá od roku 1985. V roce 2002 jsme se dostali nad padesát případů ročně. V roce 2007 jsme překonali stovku. A v roce 2012 byla překonána hranice více než 200 případů ročně.

To jsou čísla, o kterých víme. Podle odhadů je doopravdy v naší populaci kolem deseti tisíc nakažených. Drtivá většina o tom nemá ani tušení. V první fázi se nákaza vůbec neprojevuje.

Co je to HIV?

Virus HIV poškozuje imunitní systém tak, že postupně dochází ke ztrátě imunity, tj. obranyschopnosti organismu. Lidský organismus začíná být náchylný k řadě dalších infekčních a nádorových onemocnění. Ve více než 90% dochází k přenosu pohlavním stykem. Dále se nákaza šíří infikovanou krví. Také těhotná matka předává své onemocnění nenarozenému dítěti.

Přesto že poznatky v medicíně pokročily, je nemoc stále nevyléčitelná a končí smrtí. Nové léky pomáhají pacientům žít déle. Vakcína, která by vše vyřešila, dosud neexistuje.

Nemoc má tři stadia. V první se nijak neprojevuje, druhé stadium přináší drobné infekce jako například vaginální nebo ústní mykózy, kandidózy atd. V třetím stadiu AIDS jsou to infekce jako těžké zápaly plic, nádory, chronické průjmy. Po tomto stadiu následuje smrt.

„Rychlost projevů a průběhu je u každého individuální. Každý jsme jiný. Někomu se to projeví za rok, jinému za několik let," uvádí Petr Knížek.

MUDr. Petr Knížek

V prvním stadiu není možné bez přímého vyšetření na HIV se dovtípit, že je člověk nakažený. Jeví se jako zdravý, nemá potíže a nic netuší. Infekci pak šíří nevědomky dál.

Skrytá hrozba

Málokdo z nás se nechá vyšetřit z vlastního popudu. A běžným vyšetřením se nemoc neodhalí. Běžné rozbory krve v rámci preventivních prohlídek se na tento problém nezaměřují. Na nákazu se nepřijde ani v rámci předoperačního vyšetření. Zkrátka, pokud není podezření přímo na HIV nebo nejdete na cílený rozbor krve, můžete žít léta v nevědomosti. Povinně se testují pouze dárci krve a těhotné matky.

„Diagnostika je složitá, protože příznaky jsou velmi rozmanité. Teprve když se indicií sejde více, napadne lékaře, že jednou z možných diagnóz je HIV infekce," říká Petr Knížek.

Jsem těhotná a HIV pozitivní

Jak jsme už uvedli, na HIV se testují těhotné ženy. Diagnóza je pro ně šok. Žijí ve spořádaném svazku, chtějí přivést na svět potomka a najednou se dozví, že jsou nakažené smrtelnou chorobou.

„Nejsou z rizikové skupiny, ale z normálního vzorku populace. Tyto ženy nemají pocit, že by se v minulosti vystavily nějakému riziku," vysvětluje Petr Knížek. Budoucí matky opravdu nic netuší. Jsou většinou v prvním stádiu nákazy, kdy se nemoc i několik nijak neprojevuje. Zhruba pět až deset gravidních Češek za rok zjistí, že jsou HIV pozitivní.

Těhotenství

Dosud v Česku porodily necelé dvě stovky HIV pozitivních matek. V České republice žije sedm dětí s virem HIV, kterým se nakazily od svých matek.

Žádný partner není bezpečný

„Je to varovný prst, abychom si dávali v životě pozor, s kým se stýkáme a jestli se dostatečně chráníme," varuje Petr Knížek.

Žijete v dlouhodobém svazku? Tento fakt vás neochrání právě proto, že na riziko jste mohli narazit v době, kdy jste třeba partnera teprve hledali a prožívali svá „bouřlivá léta". Vaše minulost vás může dostihnout po mnoha letech.

Ideální stav je, když s novým partnerem nejprve důsledně při sexu používáte kondom. V momentě, kdy ve vztahu pokročíte, měli byste oba zajít na odběr krve a udělat si testy na HIV. „Máme v nemocnici poradnu, kam mohou přijít zájemci o testování," říká Petr Knížek s tím, že za rok takových zodpovědných dvojic registrují desítky, což je nízké číslo.

Většina populace nemá pocit, že se jí problém týká. Nevidí ho jako hrozbu. A to je ten důvod, proč je infikovaných stále více.

Historie AIDS

V roce 1981 byly v USA poprvé popsány příznaky nového onemocnění, které později dostalo jméno AIDS - neboli Syndrom získaného imunodeficitu. V roce 1983 byl objeven původce nemoci - virus, který byl nazván HIV.

Byla to epidemie, která zahubila jen v New Yorku do poloviny devadesátých let více mužů než vietnamská válka.

autor: PRO
Spustit audio