Při hipoterapii zapojíte celé tělo

10. listopad 2017

Historie léčebné metody v Hamzově léčebně sahá do osmdesátých let minulého století. Zakladateli jsou lékařka Lia Frantalová a ředitel Václav Volejník. Léčbu pomocí koně většinou využívají lidé s fyzickým postižením, ale pomůže i s depresemi a zklidní psychiku.

„Rehabilitace v hipoterapii se stále rozvíjí, v roce 2015 jsme zrekonstruovali jízdárnu. Léčebna se nachází v krásném lesoparku a arboretu, proto od jara do podzimu využíváme tohle nádherné prostředí. Po cestách jezdíme s pacienty celkem na čtyřech koních. Dva jsou vycvičení pro dospělé a dva pro děti. Můžete si k nám přijet vyzkoušet, co to s vámi udělá. Spousta lidí odjíždí s překvapivým zjištěním, jak přirozeně se tělo na koňském hřbetě hýbe,“ uvádí z praxe náměstkyně pro rehabilitaci Ludmila Vopařilová.

Pokud má někdo nepřekonatelný strach ze zvířetenebo alergii na prostředí (prašnost, seno, roztoče a srst) léčba pomocí koně pro něj není vhodná. Problémem může být i vyšší stupeň závratě.

Čtěte takéV Hamzově léčebně zkoušejí terapeuti rozpohybovat pacienty videohrami

Hipoterapie patří i v současnosti mezi nejdražší metody. „V Hamzově léčebně máme spoustu roboticky asistovaných přístrojů a pomůcek, s kterými pacienti provádějí různé úkoly. Děti velice rády pracují s virtuální realitou. Přesto je kůň nejpřirozenější způsob pohybu, který v moderní době postrádáme. Pro malé pacienty je tento živý tvor obrovským emočním zážitkem. Mohou si ho pohladit, vnímají jeho teplotu a srst. Tyto věci vám žádný přístroj ani aplikace v mobilu nenabídne,“ připomíná paní Vopařilová.

Jakého koně vybrat?

„Při hipoterapii je nejdůležitější tvar a mechanika pohybu koně, na plemeni nezáleží. Vybíráme podle šíře a práce hřbetu. Velice důležitý je zdravý a plynulý krok. V pedagogických oborech hraje roli povaha koníka, ať už dominantní nebo pasivní,“ upozorňuje fyzioterapeutka Alena Krejsová.

Trenér a cvičitel koně by měl mít vzdělání ve veterinárním nebo zemědělském oboru. Ideální je, když má k tomu ještě jezdeckou licenci.

Ergoterapeut musí mít specializační několikaměsíční kurz, který v současné době organizuje Česká hiporehabilitační společnost. Ta také kontroluje a dohlíží na to, aby se kůň dostal do centra zapsaného na seznamu společnosti a výcvik proběhl podle daných pravidel.

autor: Věra Říhová
Spustit audio