Při nakupování na tržnicích si všímejte, jak jsou stánky označené. Hodí se to

2. prosinec 2019

S vánočními trhy se roztrhl pytel a prodejci se do konce roku snaží prodat co nejvíc svého zboží. Nasát vánoční atmosféru lidé jezdí i za hranice. Na co byste si na trzích měli dát pozor?

Podle České obchodní inspekce patří stánkový prodej mezi oblasti, kde se zvýšená pozornost spotřebitelů může vyplatit. Inspektory před Vánocemi zajímá hlavně prodej kaprů i označení stánků včetně cen výrobků.

„Kontroloři ověřují kalibraci váhy, která je základním předpokladem pro přesnost vážení. Dále sledují, zda má prodávající stánek označený cedulkou, na kterém je komplexní adresa a IČ, pod kterým je registrovaný. Pokud je plátcem DPH, musí uvést DIČ. Běžnému zákazníkovi se tyto informace hodí už jen kvůli tomu, že kdyby chtěl zboží reklamovat, prodejce je dohledatelný,“ upřesňuje spotřebitelský rádce Josef Černý.

Jaké jsou nejčastější chyby prodejců?

Prodejci podle inspektorů nejčastěji nesprávně uvádějí hmotnost kapra a zapomínají na povinnost seznámit spotřebitele s cenou dalších služeb, zboží a doplňkového sortimentu. Týká se to nabízených rybích vnitřností nebo nákupní tašky. Inspektoři se často potýkají i s nedostatky v dokladu o zakoupení.

Nákupy u sousedů

Spotřebitelské rady sítě Evropských spotřebitelských center pro nákupy na německých, rakouských, polských a slovenských adventních trzích jsou:

  • U akcí typu 3 za cenu 2 buďte obezřetní a cenu si přepočítejte.
  • Předražení nákupu někdy hrozí na Slovensku, když někteří stánkaři neuvádí ceny nabízených nápojů. Některá města riziko nákupu zboží či využití služeb nízké kvality za vysoké ceny snižuje kodexy pro stánkaře. V Bratislavě jde o „Kodex trhovníka“.
  • Zkontrolujte datum spotřeby nebo minimální trvanlivosti. Někteří prodejci se mohou chtít zbavit zboží, které dlouho leží v regálech jejich kamenných obchodů.
  • Za velmi kvalitní zboží je v Německu považováno to, které je označeno jako „vyrobeno v Německu“, „ručně vyráběné“ nebo „řemeslný výrobek“. Štítek na zboží ovšem prozradí, kde bylo opravdu vyrobeno.
  • Právo na odstoupení od smlouvy bez udání důvodu neexistuje ani na adventních či vánočních trzích v sousedních zemích. Leda že by prodejce přijal zakoupené zboží zpět dobrovolně.
  • Dvouletou záruku za jakost má spotřebitel díky právu Evropské unie vždy i u stánkového nákupu, ač s drobnými místními specifiky. Vždy si uschovejte účtenku. Prodejce se nemůže vyvléci ze svých povinností vystavením cedulky „Po odchodu od pokladny nepřijímáme žádné reklamace“.

Josef Černý odpovídá i na dotaz, kdy je prodejce na tržnici povinen vystavit doklad o prodeji a účtenku EET. Poslechněte si ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související