Při návštěvě Kamenné Horky ve Šluknovském výběžku potkáte dva otevřené bary. Luční bar a bar Kovárna

18. září 2020

Kamenná Horka je osada mezi pastvinami ve Šluknovském výběžku na samém severu Čech. Jako zajímavost pro turisty tam místní kovář před třemi lety založil dva nevšední otevřené bary. Luční bar a Bar Kovárna. Pokud si pod těmito názvy představujete dvě stlučená prkna, na kterých stojí pár lahví piva a rezavá plechovka na drobné, pak budete při jejich návštěvě hodně překvapení.

Luční bar v Kamenné Horce nedaleko Krásné Lípy, to je velká louka s lehátky, stolky s křesílky, ohništěm s posezením, kde je vždy připraveno dříví a třísky na oheň. Nabízí i velkorysé přístřeší nejen s jídelním stolem se židlemi, ale i plně vybavenou kuchyní. Najdete tam lednice plné regionálních potravin a nápojů, včetně pivních speciálů nebo místního vína.

V Lučním baru si můžete na vařiči uvařit čaj, kávu, ale třeba i něco většího. Připraveny jsou pro vás hrnce i pánve, šálky, skleničky, příbory. A taky kamenná „myčka“, kde po sobě použité nádobí umyjete a připravíte pro další příchozí. Taková je filozofie Lučního baru podle jeho zakladatele, místního kováře Miloslava Petráška: „Celé je to založeno na zodpovědnosti každého jednotlivce. A také na důvěře“. Od oplatek přes nápoje až po buřty je vše označeno cenovkou. A tak poté, co se v baru občerstvíte, jednoduše vhodíte odpovídající obnos do přichystané kasičky.

V sousedním baru Kovárna předvádí kovář Miloslav Petrášek svou práci. Tento bar se dá i vytopit, takže je v něm příjemně i v zimním období. Turista si i v tomto otevřeném baru sám může uvařit něco teplého a dokonce zaplatit na samoobslužném platebním terminálu.

Na louce v Kamenné Horce můžete i kempovat anebo si s kovářem Miloslavem Petráškem domluvit let balónem.

Spustit audio