Při první jízdě na in linech děti zaberou jedině na buřty

27. březen 2019

Kvalitní brusle dětem usnadní první rozjezdy, proto vybírejte s rozvahou. Přilba a chrániče jsou nezbytnou součástí pro maximální bezpečnost a pohodlí.

Nechystáte-li se na profesionální závodění a berete to spíš jako rekreační záležitost, kompromisem mezi cenou a kvalitou jsou dětské nastavovací brusle. „Pro malou dětskou nožičku by in-liny měly být co nejlehčí. Co se týká koleček, tak jedině z měkkého materiálu a menší. Jednak lépe drží stabilitu a jedou pomaleji, což u začátečníka je ideální,“ vysvětluje Miroslav Klapka ze sportovního klubu Lvíček.

O tom, jestli budou brusle s tkaničkami nebo přezkami, rozhoduje šikovnost dítěte. Samozřejmě tkanička botu zpevní vždy lépe, než řemínek. A to platí i u bruslí na led.

Až vezmete děti poprvé na kolečkové brusle, na uhlazenou asfaltku zapomeňte. První lekci by určitě měly dostat na měkkém povrchu. Natrénovat stabilitu a správný postoj je skvělé třeba na posekaném trávníku, nebo tartanu. „My s dětmi jezdíme do parku Na Špici, kde je oplocená změkčená plocha. Jednak se prcci můžou, když spadnou, něčeho chytit a navíc je to moc nebolí,“ směje se pan Miroslav.

První jízda: zábavně a bezpečně

Když děti získají jistotu, vyrazí se na hladký pevný povrch. Základem je správný pomalý rozjezd, ale současně i správné brzdění. „V mírném stoji rozkročném předsouvejte střídavě levou a pravou nohu a postupně přecházejte do takzvaných buřtíků, které budou děti rozhodně bavit.“  Až si tuhle techniku osvojí, mohou si už troufnout na jízdu s nohama u sebe.

Bruslařka na in-line cyklostezce

Ze začátku jedině s patní brzdou

Po prudším rozjezdu může následovat pád. Abychom mu předešli, je nutné naučit se správně brzdit. K tomu slouží patní brzda přidělaná k brusli. Brzdění patou je jedním z nejjednodušších způsobů, jak na in-linech zastavit. Jednou z výhod je, že při tomto způsobu brzdění, se neopotřebují kolečka. Jejich výměna za nové je totiž poměrně nákladnou záležitostí. Brzdy se standardně montují na pravou brusli, ale pokud máte dominantní levou nohu, měli byste si brzdu přemontovat na levou botu.

„Rád bych ještě připomněl, že občas je dobré kolečka otočit, přehodit. Jako si sešlapáváte podrážku u bot stále na stejné straně, nebo otočku na bruslích umíte jen jedním směrem, tak i stejným způsobem se opotřebují kolečka.“ Výměnu koleček zvládnete sami. Stačí mít imbusový klíč, který odpovídá velikosti šroubků na kolečkách.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související