Příhraniční spolupráce mezi Čechy a Poláky funguje i v duchovní sféře

23. leden 2016

Spolupráce příhraničních obcí se po sametové revoluci rozšířila už na všechna místa našich hranic. Nejedná se pouze o komunální politiku, turismus a spolupráci v kultuře, ale spolupráce kvete i v duchovní oblasti. V reportáži se spolu se smíšeným pěveckým sborem z České Třebové vydáme zpívat na mši svatou do Polského Tlumaczowa.

Smíšený pěvecký sbor Bendl z České Třebové přijal pozvání na koncert do polského kostela svatého Petra a Pavla do Tlumaczowa nedaleko českého města Broumova. Zprostředkoval to jejich sborista, který zde dělal malé opravy na místních varhanách.

Sbormistr Bendlu Josef Menšík prozradil, jaký repertoár si na nedělní mši svatou připravili. Vzhledem k tomu, že bylo krátce po vánočních svátcích, byly to tři koledy, část Credo z České mše vánoční Jakuba Jana Ryby a ještě několik duchovních skladeb z jejich repertoáru.

Interiér kostela sv. Petra a Pavla v Tlumaczowe

Mše začala a jako první skladba zněla kostelem česká duchovní píseň pocházející z druhé poloviny 15. století Staročeský chorál. Kostelem se nesly v různých částech mše ještě další skladby, jako koledy, části z Pálkovy mše Aleluja a Agnus Dei při svatém přijímání. Došlo i na část z Jakuba Jana Ryby, a to na Credo. Českotřebovští nezapomněly ani na skladbu J. Lukáše Páter Noster, což je latinský Otčenáš.

Redaktorka Víta Balcarová zaslechla v polském kostele i češtinu a zjistila, že u mše asistovali i čeští kněží. Jedním z nich byl premonstrát z kláštera v Želivu s bratr Geron. Ten prozradil, že už společně v roce 1991 odstraňovali závoru na blízkém přechodu a tím začala příhraniční spolupráce i v duchovní sféře. Na dotaz, zda je rozdíl mezi věřícími v Polsku a v Čechách, odpověděl.

Kostel sv. Petra a Pavla v Tlumaczowe

„Hlavně v počtu, to vědí všichni. Ovšem podle polských kněží, kteří káží v České republice, čeští věřící tu víru více prožívají. A jazyková bariéra není, stačí pár návštěv a všichni si rozumí."

Po mši byli zpěváci českého sboru pozváni na malé občerstvení a tam se jim s repertoárem předvedli i zpěváci kostela svatého Petra A Pavla.

autor: BAL
Spustit audio