Případ Berlín - digitální únikovka, kterou si zahrajete i na dovolené

21. červenec 2021

Pardubické Goethe-Zentrum spustilo na svých stránkách digitální variantu únikové hry, která vás zavede do reálného prostředí německého hlavního města, kde se stanete investigativními novináři a pomůžete vyřešit kriminální případ.

„Veliká síla této únikovky je v tom, že si ji můžete řešit ve svém volném čase, kdy se vám zlíbí. Můžete ji řešit v průběhu jednoho dne, jednoho týdne, to je na vás. Hra bude přístupná celý rok až do června 2022,“ říká překladatelka hry Lenka Kubešová.

Týmová hra

K tomu, abyste si mohli hru zahrát, potřebujete pouze počítač, tablet, nebo chytrý mobil. „Kolegové jsou samozřejmě vítaní. Úkoly jsou velmi různorodé a někdo je zaměřený spíše technicky, někdo jazykově, někdo je vybavený logicky a tak dále. Rozhodně tým je žádoucí,“ dodává Lenka Kubešová.

Ty úkoly nejsou úplně primitivní. Cíleno je primárně na mládež, aby se hra dostala do škol, na základní a střední školy. Ale věkově omezené to není. Kdo si hraje, nezlobí, takže určeno je to klidně i pro dospěláky,“ říká Lenka Kubešová.

„Máme reakce ze škol, že využili tuto hru, jako takový krok, když chtěli probírat reálie Berlína. Zahráli si únikovku, hezky se naladili a pomohlo to při aktivizaci výuky. Ohlasy máme jenom pozitivní,“ říká Magda Fišerová z Goethe-Zentra Pardubice

Hru najdete na stránkách Goethe-Zentra Pardubice goethepardubice.org „Tam najdete odkaz, když ho rozkliknete, dole se vám zobrazí i přístupový kód, který zadáte při řešení prvního úkolu a můžete začít,“ uzavírá Lenka Kubešová.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.